Voedingswaarde-vermelding voor meeste slagers niet nodig

Op 13 december 2016 gaat de plicht van Voedingswaardevermelding in. Veel slagers bellen met vragen over deze plicht. Hoewel het nog wachten is op de interpretatie van een specifiek onderdeel van Verordening 1169/2011, is wel geconcludeerd dat de meeste slagers niet met de voedingswaarde aan de slag hoeven. Goed nieuws!

Voedingswaarde vermelding is alleen verplicht op voorverpakte producten, maar niet op die voorverpakte producten die rechtstreeks worden geleverd door de producent in kleine hoeveelheden aan de eindverbruiker of plaatselijke detailhandel. Het ministerie van VWS geeft binnenkort uitsluitsel over wat exact verstaan wordt onder ‘kleine hoeveelheden’ en ‘plaatselijk’.

Voor zelfgemaakte producten die je in je slagerij verkoopt is de voedingswaarde vermelding niet verplicht. Ook als deze in een bakje/zakje/vacuüm worden aangeboden. Er hoeft dan ook geen volledig etiket op met o.a. ingrediëntendeclaratie. Het product moet wel volledig geëtiketteerd zijn (maar zonder voedingswaarde) als de omloopsnelheid van deze producten in de winkel laag is (langer dan 2 á 3 dagen in de winkel) of als de producten diepgevroren worden aangeboden. Dan is wel sprake van een voorverpakt product.

De meeste verse producten in een zelfbedieningsmeubel van een slager worden als niet-voorverpakt beschouwd en hoeven om die reden niet volledig geëtiketteerd te worden en niet voorzien te worden van ingrediëntenlijst en voedingswaarde.

Instellingen

Ondanks dat de voedingswaarde in veel gevallen niet wettelijk verplicht is, kan toch het verzoek komen van afnemers om voedingswaarde van de producten te leveren. In de praktijk blijkt dat instellingen (ziekenhuizen en andere zorginstellingen) in verband met de samenstelling van verantwoorde maaltijden graag de voedingswaarde informatie van de verschillende maaltijdcomponenten weten. Ook andere afnemers kunnen de vraag om voedingswaarde bij je neerleggen, ondanks dat de wettelijke plicht er niet is.

Hoe kom je aan de voedingswaarde van zelfgemaakte producten?

Voor producten die je zelf maakt is het zeer lastig om zelf de voedingswaarde te berekenen. Speciaal voor slagers heeft Eclarion (voorheen PS voor Slagers) in samenwerking met de KNS een praktische applicatie beschikbaar. Op basis van de receptuur van producten, als vleeswaren en maaltijden, wordt een volledig etiket met correcte ingrediëntenlijst en voedingswaarde samengesteld vanuit die applicatie. Deze gegevens zijn op een etiket te printen of via een screen in de winkel beschikbaar te stellen. Kijk op www.eclarion.nl voor een proefabonnement.

Via Eclarion beschik je over voedingswaarden die direct gekoppeld zijn aan je eigen receptuur. Uiteraard heb je te maken met variatie in grondstoffen en een ambachtelijke werkwijze, waardoor de berekende voedingswaarde niet voor 100% op elke productie van toepassing zal zijn. Er geldt een maximale toegestane afwijking van 10%.

Via http://nevo-online.rivm.nl heb je gratis toegang tot het Nederlandse Voedingsstoffenbestand (NEVO). Hierin staan voedingswaarden van 49 vleessoorten.

Zoek je meer informatie over etiketteren en productinformatie. Zoals:
- Welke informatie moet je verstrekken bij niet-voorverpakte producten?
- Wat moet er op een voorverpakt product staan?
- Wat zijn de regels zijn voor allergenen?

Kijk dan bij de veelgestelde vragen (in de rechterkolom) of neem dan contact op met Jacques Rijk.