VMBO On Stage zoekt slagers

VMBO On Stage zet zich al jaren in zich in om VMBO-leerlingen kennis te laten maken met de vele beroepen in Nederland. Van uitvaartverzorger tot advocaat en natuurlijk mag de slager niet ontbreken! Daarom worden slagers gezocht voor de 20 regio’s waar de beroepenfeesten worden verzorgd in samenwerking met de gemeente, scholen en lokale bedrijven. Deze beroepenfeesten vinden door het gehele land plaats tussen november 2019 en maart 2020.

VMBO On Stage is niet vergelijkbaar met bliksemstages, 'beroepenoriëntatiebeurs' of 'speeddating' maar is gericht op hulp bij beroepskeuze en het leggen van duurzame contacten waar jongeren ook later nog eens een beroep op kunnen doen. Door het lokale karakter levert het niet alleen de jongere maar ook de deelnemende beroepsbeoefenaar, zoals ze het noemen bij VMBO On Stage, veel op.

Ervaring branche erkende meesterslager Arno de  Best

Branche erkende meesterslager Arno de Best heeft afgelopen jaar voor het eerst deelgenomen aan VMBO On Stage. Het begon voor hem met het aanschrijven van lokale scholen of er ook geen aandacht geschonken kon worden aan het beroep van slager. Er volgde al snel een antwoord met het verzoek om Arno de Best-500.jpgmee te doen aan een ‘beroependag’; dat bleek het beroepenfeest van On Stage te zijn. Enthousiast zei Arno ja. ”Opvallend is de goede voorbereiding van de leerlingen. De leerlingen hebben een doel. Namelijk contact maken met vijf beroepsbeoefenaren en minimaal twee matches maken voor een meeloopochtend of -middag. Het is erg laagdrempelig. Je staat niet in een standje maar aan een statafel. Ik had mijn meesterbuis aan. Dat riep gelijk al een boel vragen op en kwam ik dus erg gemakkelijk in gesprek met ze en heb ik mijn verhaal over hoe mooi het slagersvak is goed kunnen vertellen.”

“Ik heb in totaal 14 matches gemaakt. Veertien leerlingen hebben meegelopen en meegedraaid in de slagerij. Wat een feest en enthousiasme! Het overtrof mijn  verwachtingen ruimschoots. Natuurlijk kost het tijd maar het enthousiasme van de leerlingen, heeft mij doen besluiten dat ik volgend jaar weer van de partij ben. En het vergroot ook nog eens je eigen netwerk van lokale ondernemers. Ook handig!”

Hoe werkt het?

VMBO On Stage wordt uitgevoerd als totaalconcept met vaste onderdelen en activiteiten gedurende het (school)jaar. Leerlingen worden tevoren goed voorbereid. Tijdens de voorbereiding leren de jongeren hoe ze een gesprek kunnen voeren, vragen kunnen stellen en vooral zichzelf presenteren.

Na deze voorbereiding gaan de jongeren tijdens het Beroepenfeest in gesprek met beroepsbeoefenaren over hun beroep en werkdag. Dit feest vindt plaats op een feestelijke locatie waar maximaal 250 beroepsbeoefenaren tussen de 600 – 1000 leerlingen ontmoeten. Er zijn ook matchmakers en adviseurs aanwezig, zij helpen de leerlingen tijdens het Beroepenfeest om de juiste beroepsbeoefenaar te vinden. Ook ouders worden nadrukkelijk betrokken.

Na het Beroepenfeest gaan de jongeren op werkbezoek bij de beroepsbeoefenaren met wie ze afspraken hebben gemaakt om het werk, het bedrijf en de ondernemers beter te leren kennen en te ervaren wat een werkdag inhoudt.

Wat levert het op?

Het levert de leerlingen een helpend netwerk op met nieuwe gesprekspartners, stageplaatsen en zelfs dienstverbanden tijdens of na de vervolgopleiding. Zelfvertrouwen, eigenwaarde en intrinsieke motivatie worden vergroot door de ervaringen rondom On Stage. 

Ook als ondernemer levert het je genoeg op. Niet alleen leer je enthousiaste jongeren kennen uit de omgeving die wellicht bij je komen werken, in het weekend of misschien wel als leerling-slager willen starten.

Meedoen?

Lijkt het je interessant om mee te doen? Meld je aan via www.onderwijsonstage.nl/on-stage-regio-s. Selecteer jouw regio, meld je aan en VMBO On Stage neemt contact met je op.

Meer weten?

Neem contact op met Vera de Jonge, afdeling Communicatie of check www.onderwijsonstage.nl. Download onderstaande flyer om het nog eens rustig na te lezen.

Downloaden flyer