Vliegen gevaarlijker dan gedacht

Onderzoekers van de Universiteit van Pennsylvania hebben aangetoond aan dat huisvliegen nog gevaarlijker zijn dan eerst gedacht. De onderzoekers troffen op vliegen Salmonella en E. coli aan en ook bacteriën die kunnen leiden tot maagzweren.

Volgens de onderzoekers wordt het belang van vliegen als overbrengers van ziekte-verwekkende micro-organismen onderschat. Het eten van voedsel waar vliegen op aanwezig zijn geweest, lijkt daarom risicovol en dus onwenselijk.

De ziekteverwekkende micro-organismen werden vooral aangetroffen op de poten van de vliegen. De conclusie is dan ook dat via die poten de bacteriën van het ene oppervlak naar het andere worden overgebracht. Zelfs een korte landing van een vlieg op een levensmiddel kan al bacteriën achterlaten.

Vliegen krijgen de besmetting met bacteriën op hun poten door op feces en rottend organisch materiaal te bivakkeren. Dat materiaal gebruiken ze om hun jonge vliegen te voeden.

Vliegen in de stad herbergen meer bacteriën dan vliegen in een landelijke omgeving. De onderzoekers doen dan ook de suggestie om te picknicken in meer landelijke omgevingen in plaats van in stadsparken.

Risico’s onderschat

Volgens de onderzoekers hebben consumenten wel een vaag idee dat vliegen bacteriën herbergen, maar hebben ze geen idee hoeveel, hoe vaak en de mate waarin bacteriën door vliegen worden overgedragen. Volgens de onderzoekers zijn inspecteurs voor de volksgezondheid wereldwijd te weinig op insecten gespitst en zien ze de risico’s door vliegen over het hoofd.

De conclusie van dit onderzoek geeft aanleiding om bij bereiden en consumeren niet alleen te letten op kruisbesmetting en temperatuurbeheersing, maar ook meer aandacht te besteden aan het afdekken van gerechten en ingrediënten. Ook moet men keukens en slagerijen zoveel mogelijk vrij van vliegen houden. Eten dat onafgedekt buiten is blijven staan, kan dus ook besmet zijn geraakt met pathogene micro-organismen.

Bron: VMT