Veilige gourmettips voor je klanten
Zes handige tips van het Voedingscentrum voor jouw klanten voor niet alleen een heerlijke en smakelijke gourmetavond, maar vooral een veilige!
Tip 1: was goed je handen
Was voor en na het bereiden van het vlees of de hapjes je handen met water en zeep. Was handen ook na ieder toiletbezoek. Zo krijgen schadelijke bacteriën zoals listeria en salmonella minder kans.
Tip 2: laat hapjes of vlees niet te lang buiten de koelkast
Zorg dat je koelkast koud genoeg staat. 4°C is ideaal. Laat stukjes vlees en vis in geen geval langer dan 2 uur buiten de koelkast staan. Vooral bij vlees en vis is dit belangrijk. Bij kamertemperatuur kunnen bacteriën sneller groeien. Toch een paar stukjes rauw vlees op tafel laten staan? Geef dan het volgende advies: dek ze luchtdicht af en zet het bijvoorbeeld in een afgesloten doos op een koelelement, zo ver mogelijk van warmtebronnen vandaan.
Tip 3: verhit vlees en vis goed
Verhit eten goed. Let bij vlees en vis er extra goed op dat het goed doorbakken is. Schadelijke bacteriën verspreiden zich namelijk snel op rauw vlees en rauwe vis. Denk aan salmonella en E.coli.
Tip 4: houd rauw en bereid gescheiden
Houd gourmetpannetjes en bestek voor rauw en gebakken hapjes gescheiden. Gebruik verschillende vorken voor rauw vlees en een voor bereid vlees. Bijvoorbeeld door het gebruik van kleurtjes.
Tip 5: neem geen risico's met kliekjes
Is er eten over na de gourmet? Zet rauwe vis en rauw vlees binnen 2 uur na opdienen terug in de koelkast. Vegetarische kliekjes en bereid vlees en vis kun je nog 2 á 3 dagen afgedekt in de koelkast bewaren. Invriezen kan ook.
Tip 6: maak meerdere porties
Als je gaat gourmetten let dan eens op de hoeveelheid die je opdient. Al die schalen met hapjes zien er mooi uit, maar het kan al snel te veel zijn. Vul bijvoorbeeld halverwege aan of wacht eerst tot de eerste hapjes op zijn.
Bron: Voedingscentrum en KNS
Download de handige 5x veilig koken aan tafel-kaart van het Voedingscentrum