Vastgoedeigenaren geven noodlijdende winkeliers adempauze tot 20 april

Winkeliers die in de problemen komen door het coronavirus worden tijdelijk uit de brand geholpen. Vastgoedeigenaren komen de retailers tegemoet door de kwartaalhuur tijdelijk om te zetten naar maandhuur en het versturen van de huurnota van april op te schorten tot 20 april. Ook de banken sluiten aan.

Dat is het voorlopige resultaat van ruim een week lang onderhandelen tussen de brancheorganisaties van retailers: Detailhandel Nederland en de NRW en verhuurders IVBN, de NRW, Vastgoed Belang en de VGO. Betrokkenen spreken van een ‘historisch akkoord’ tussen huurders en verhuurders. Wel geven alle partijen aan dat het om een voorlopig resultaat gaat, maar dat de afspraken de nodige adempauze geven tot 20 april.

Wat zijn ze overeengekomen?

De partijen zijn het volgende overeen gekomen:

  • Kwartaalhuren voor Q2 die per 1 april ingaan worden omgezet in maandhuren.
  • Waar nodig krijgen retailers uitstel van betaling voor de huur van 1 april tot 20 april
  • Als er al huurnota’s zijn verstuurd, worden die niet geïncasseerd tot 20 april
  • Er worden tijdens crisismaanden geen boetes of rente gerekend over uitgestelde huurbetalingen
  • Winkels zonder substantiële omzetdaling (25%) blijven buiten de discussie
  • Retailers krijgen de mogelijkheid om tot eind april niet aan een exploitatieverplichting te voldoen. Dit in onderling overleg.

Meerman onderstreept dat dit een oproep is van de hierboven genoemde brancheverenigingen in de vastgoedsector naar hun leden. ‘We kunnen partijen natuurlijk niet dwingen zich hier aan te houden, maar alle partijen doen wel aan al hun leden een dringende oproep hun maatschappelijke verantwoordelijkheid te nemen.’

Het doel is om voor 20 april tot een definitieve oplossing te komen waar alle partijen mee moeten kunnen leven. 

Bron: Vastgoedmarkt