Het Perfecte Pekelvlees

Pekelvlees, bijna vergeten als vleeswaren, maar een echt authentiek Nederlands product dat zeker de aandacht verdient. De KNS is ingegaan in op de oproep van Felix Wilbrink in De Telegraaf om hiervoor een wedstrijd te organiseren. Op maandag 5 november 2018 is bekend gemaakt dat Keurslagerij Jos Smal uit Blokker de winnaar is van deze unieke vakwedstrijd.

Slager Jos Smal ontving de eerste prijs uit handen van aanjager van de wedstrijd en daarmee juryvoorzitter, culinair journalist Felix Wilbrink. Uw ambachtelijke slager Lieuwe Nicolaï uit Oosterwolde won de tweede prijs in de vakwedstrijd. De derde plaats is voor Keurslagerij Marcel Dekker uit Beverwijk.

Top 5

1 Keurslagerij Jos Smal, Blokker
2 Uw ambachtelijke slager Lieuwe Nicolaï, Oosterwolde
3 Keurslagerij Marcel Dekker, Beverwijk
4 Slagerij Zumbrink, Cothen
4 Slagerij de Buurderij, Noordlaren
5 Keuslagerij Gleis, Aalten
5 Slagerij Runderkamp, Volendam

De keuring

Op basis van een uitgebreide keuring zijn alle ingezonden stukken pekelvlees beoordeeld. De jury, bestaande uit branche erkende meesterslager Dennis van Dun (Slagerij Van Roessel, Waalwijk), expert worstmaker Paul van Trigt en juryvoorzitter Felix Wilbrink, heeft alle inzendingen met veel zorg en aandacht gekeurd om tot dit oordeel te komen. Bij de beoordeling wogen alle onderdelen van perfect stuk pekelvlees mee zoals smaak, geur, kleur, samenstelling en bewerking.

Pekelvlees

Pekelvlees is zoals de naam al doet vermoeden vlees dat in de pekel wordt bewaard. De naam is afkomstig uit de tijd van de VOC waar aan boord van de schepen, om de bemanning te voeden, het vlees in houten vaten in pekel werd bewaard. Het vlees bleef in deze vaten maanden goed, maar was door de langdurige opslag bremzout. Het pekelvlees werd gekookt gegeten. Later was dit gezouten product uit de runderborst vooral ook populair in de Joodse gemeenschap en vooral als onderdeel van het broodje ‘half om’ naast lever. In de Receptenmap voor het Slagersbedrijf staat de basis receptuur pekelvlees omschreven.