Slagerij Wilbrink in Otterlo verkoopt wild van het Nationaal Park De Hoge Veluwe

Rubriek: Doe maar Duurzaam

Gijs Wilbrink: “Wij zijn er trots op om wild te verkopen dat afkomstig van het Nationale Park De Hoge Veluwe. Dat doen we nu een aantal jaren. Door de vele vakantieparken hier in de omgeving merk je dat we een naam hebben opgebouwd. Toeristen nemen graag wild mee naar huis. Wild jagen, villen, uitsnijden en verkopen vraagt om discipline op het gebied van hygiëne. Wij maken ons er hard voor dat er correct met wild wordt gewerkt. 

Het wild dat wij uitsnijden en verkopen is afkomstig van het Nationale Park De Hoge Veluwe. De jagers werken in opdracht van het park. Deze jagers drijven niet en schieten nauwkeurig. Anders is een dier nauwelijks meer te gebruiken voor verdere bewerking. In het park is ook een winkel en een restaurant, het merendeel van het wild gaat daar weer terug naartoe. Wij nemen een klein percentage af van dit aanbod. Het park maakt ook stoofpotjes en ragout, dit blikken we voor hen in. Op de blikjes komt een sticker met daarop hun naam en die van ons.

Gekwalificeerd

Nadat de jager het geschoten heeft komt hij naar ons toe. Het wild moet gekeurd worden op geschiktheid voor verdere bewerking. De jager, maar ook ik ben een ‘gekwalificeerd persoon’, zoals dat heet. Ik heb een EG-erkenning voor het uitsnijden van wild en dat houdt in dat je het wild naast villen, mag uitsnijden en verkopen in eigen winkel (dat elke slager en poelier mag, red.), ook mag verkopen aan derden, zoals wildwinkels, andere slagers of het Park. Het villen doe ik niet meer zelf. Als twee personen het wild hebben goedgekeurd, dan wordt het gevilt, in ons geval bij Cor Voet in Oostzaan. Daarna komt het wild terug bij ons. Wij snijden het uit, op de wijze die het park ons vraagt. Daarna komt een deel in onze toonbank.

Een slager zonder wild bewerkingserkenning van de NVWA mag geen wild verkopen aan andere bedrijven. De jager mag het geschoten wild alleen voor eigen gebruik consumeren.

Hert en zwijn

Omdat we zo’n uniek aanbod hebben van dichtbij werk ik niet met gekweekt wild, dat is voor mij niet onderscheidend. Het aanbod van het Nationaal Park is echter in de afgelopen jaren wel wat veranderd. Voorheen was er meer aanbod van hert en zwijn, maar de wolf heeft een flink deel van deze populatie opgegeten. De Moeflon heeft het ook zwaar te verduren met de wolf. Nu verwerken we ongeveer 15 tot 20 dieren in de week, voorheen was dit 30. De prijs is nog niet omhoog gegaan.

De interesse voor wild is een licht toegenomen. Het park doet hier zelf ook iets aan, bijvoorbeeld door het organiseren van een bbq-wedstrijd op de Veluwe. Wij leveren dan het vlees en geven daar een demonstratie hert villen en benen het uit. Wat mij betreft is het een prachtig aanbod in onze slagerij.“

De Slager uitgelicht