Al 5 jaar drie sterren Beter Leven keurmerk bij Slagerij Konijn
Recentelijk is een nieuwe wijze van certificering met het Beter Leven keurmerk beschikbaar gesteld voor slagers; grondstofcertificering. Deze is van toepassing op al het verse, rauwe, vlees in de slagerij.
Voor de introductie van de grondstofcertificering kende het Beter Leven keurmerk een ‘volledige certificering’; voor een volledige productgroep. Slagerij Konijn uit Den Helder mag al sinds 2019 drie sterren van het Beter Leven keurmerk voeren voor al het rund- kalfs- en varkensvlees in de slagerij. Slagerij Konijn is één van de eerste slagers van Nederland die deze overstap maakte. Hoe kijken compagnons Bjorn en Stefan terug op het werken als Beter Leven keurmerk-gecertificeerde slagerij?
Overweging om te starten
Bjorn: “Voordat we Beter Leven gecertificeerd werden werkten we al met biologisch rundvlees en met Livar. We kregen van klanten ook vragen over ons vlees, “hoeveel sterren heeft jullie vlees”? Toen we ons erin gingen verdiepen, kwamen we erachter dat we al grotendeels voldeden aan de eisen voor volledige certificering van het Beter Leven keurmerk. Toen hebben we ervoor gekozen helemaal om te gaan. Het biedt duidelijkheid en klanten weten dat ze daarmee kwaliteit en diervriendelijk gehouden vlees krijgen. Wij ervaren dat we klanten een mooie, vaste kwaliteit vlees kunnen bieden.
Door deze keuze zijn we meer producten zelf gaan maken; zoals onze eigen ‘saltufo’. En soms moeten we ‘nee’ verkopen, bijvoorbeeld als klanten om mortadella vragen. Maar, als je uitlegt waarom we het niet hebben, dan is daar echt begrip voor.
Deze slagerij was 10 jaar geleden een kiloslager, zo profileerden we onszelf. Daar is gaandeweg verandering in gekomen. We ervaren dat het ons nieuwe klanten heeft gebracht. Niet alleen consumenten, maar ook bijvoorbeeld een zorginstelling en een strandtent. We zien nu ook klanten terugkomen die vroeger bij ons kochten. Het omschakelen heeft een impuls aan de bedrijfsvoering en de werkwijze gebracht. In de communicatie gebruiken we het niet heel breed. Het gaat vooral van mond-tot-mond.”
Slagers
Naast Slagerij Konijn voldoen ook andere slagerijen aan het Beter Leven keurmerk, te weten: Traiteur Slager Stiekema in Borger, Slagerij Daan Ruijter in Obdam, Jellema Kwaliteitsslagerijen in Klazienaveen en Emmen.
Dierenwelzijn
Het Beter Leven keurmerk van de Dierenbescherming geeft aan in hoeverre rekening is gehouden met het dierenwelzijn. Hoe meer sterren, hoe diervriendelijker het product. De Dierenbescherming is in 2007 begonnen met het keurmerk, vooral om de consument in staat te stellen producten te kiezen die tussen biologisch en ‘regulier’ in zitten. Die waren er nauwelijks.
Ook voor slagers
Stichting Beter Leven keurmerk heeft in samenwerking met leden van KNS gewerkt aan een praktische methode voor borging in slagerijen; grondstofcertificering. Hierbij is het niet verplicht, in tegenstelling tot het voorbeeld van Slagerij Konijn, dat vleeswaren of maaltijden voldoen aan het Beter Leven keurmerk. Wil je hier meer over weten? Lees het artikel verderop in deze editie of neem contact op met Stichting Beter Leven keurmerk op 088 8113560.
Meer over Beter Leven keurmerk voor vers vlees certificering