Toegevoegd water dient als ingrediƫnt toegevoegd te worden aan etiket

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) geeft de vleeswarenindustrie tot 10 juli om alle vlees- en visverpakkingen van een juist etiket te voorzien. Supermarkten verkopen nu vlees en vis met etiketten die toegevoegd water niet of niet juist vermelden. In het ambachtelijk slagerskanaal is dit nauwelijks aan de orde. 

Sinds enkele jaren moet toegevoegd water op de ingrediëntenlijst op etiketten van vlees- en visproducten staan. Uit een steekproef van de Volkskrant bij drie Nederlandse supermarkten, bleek dat van de negen onderzochte producten er niet één aan de wet voldoet.

Het toevoegen van water aan hamburgers, kipfilets, zalm en andere vis- en vleesproducten is in Nederland al jaren gebruikelijk. Zo toonde het tv-programma Keuringsdienst van Waarde in 2015 aan dat supermarktverpakkingen pangasiusfilet veelal voor 20 tot 50 procent uit (toegevoegd) water bestaan.

Bij de slager

Als aan voorverpakte vleesproducten en vleesbereidingen meer dan 5% water is toegevoegd dan moet dat inderdaad op het etiket vermeld worden. De Productinformatie-verordening is helder:

Ingeval van vleesproducten en vleesbereidingen die eruit zien als een lap, braadstuk, plak, portie of karkas, bevat de benaming van het levensmiddel een vermelding van de aanwezigheid van toegevoegd water indien het toegevoegde water meer dan 5 % uitmaakt van het gewicht van het afgewerkte product.’

De meeste vleesproducten (vleeswaren) worden in de slagerij afgesneden op de snijmachine en ter plekke verpakt en direct verkocht. Dan is er geen sprake van voorverpakte producten en dan hoeft het toegevoegde water niet op etiket of mondeling gecommuniceerd te worden. Het is hierbij niet relevant of de vleesproducten zelf gemaakt zijn of zijn ingekocht.

Voorverpakte vleesproducten van andere leveranciers, of van eigen productie die geen hoge omloopsnelheid in de winkel hebben (bijvoorbeeld gevacumeerde rookworst), en die je in zijn geheel in de verpakking rechtstreeks verkoopt in de winkel moeten volledig geëtiketteerd zijn. Meer dan 5% toegevoegd water moet er dan ook op staan.

Bij de vleesproductenproductie wordt water gebruikt om kruiden en bijvoorbeeld zout goed verdeeld in een product te brengen. Uiteraard is het niet de bedoeling om water als vlees te verkopen. Slagers hebben genoeg vakmanschap om te herkennen of er niet onnodig veel water aan producten is toegevoegd en zo nodig de receptuur aan te passen of de leverancier daar op aan te spreken.

Voor meer informatie over het correct etiketteren

Bron: Volkskrant en Retailnews