Slagersbedrijf Bolscher introduceert hybride burger: helft vlees en helft groente

Slagersbedrijf Bolscher komt tegemoet aan de groeiende groep mensen die minder vlees wil eten en meer groente. Onder andere voor deze ‘flexitariërs’ brengt het familiebedrijf in het najaar de hybride reeks ‘Meat Your Veggies’ op de markt: burgers met 50% groente en 50% vlees. Dit maakte Gerben ten Kate, manager commercie & logistiek bij Bolscher bekend tijdens een interactieve netwerkbijeenkomst van MVO Nederland bij de Verspillingsfabriek in Veghel.

Reststromen

In eerste instantie komen er drie varianten ‘Meat Your Veggies’ op de markt: rundvlees-champignon, kip-broccoli en kip-bloemkool. Het idee is om voor de groenten reststromen te gebruiken. Dat is maar ten dele gelukt. Voor de burger met rundvlees en champignons gebruikt het bedrijf de steeltjes van de paddenstoel.

Bloemkool en broccoli

Reststromen bloemkool en broccoli kan het bedrijf vooralsnog niet vinden. “Wel gebruiken we de hele bloemkool en broccoli”, geeft Astrid Kühlkamp aan die vanuit FoodMarketing4U verantwoordelijk is voor de ontwikkeling en marketing van Meat Your Veggies.

Bolscher koos bewust voor groenten en niet voor soja in de burgers. Een deel van de consumenten associëren dit als een niet-duurzame grondstof.

Mengproces

Voor de productie van de hybride burgers schafte het familiebedrijf geen aparte productielijn aan. “Maar we moeten wel nauwkeurig zijn in het goed afstellen van de lijnen zodat exact 50% groente en 50% vlees in het product komt. Het komen tot een goed mengproces kostte best nog wel wat tijd.”

Binding

De grote uitdaging was de binding tussen het vlees en de groenten. Uiteindelijk vond de onderneming een goed clean labelbindmiddel. Consumenten willen immers zo min mogelijk E-nummers in hun product. Ook het voorbereiden van de grondstoffen voor de productie is bewerkelijk.

“We moeten bijvoorbeeld de bloemkool en de broccoli blancheren om de enzymactiviteit te verminderen. Het liefst besteden we dit uit. Hierover zijn gesprekken gaande. Wij willen het liefst onze energie steken in klanten en acquisitie”, zegt Kühlkamp.

Catering

Bolscher wil namelijk meer zijn dan alleen een vleesbedrijf en daarom graag zijn markten verbreden. Momenteel levert het bedrijf voor 99% aan restaurants. Nu de familieonderneming zich waagt aan groente-vleesburgers opent dat ook deuren naar andere markten.

“Het idee voor ‘Meat Your Veggies ontstond in oktober 2016 in gesprek met een champignonkweker. We informeerden eerst in de markt of er wel behoefte was aan een dergelijk product en pas toen startten we met de productontwikkeling”, zegt Ten Kate. Het eerste prototype van het product was in januari klaar.

Cateraar Sodexo zal het product naar verwachting in september introduceren. Momenteel vinden er ook gesprekken plaats met twee andere cateraars. En de retail? “Natuurlijk willen we ook graag daar aanwezig zijn”, benadrukt Ten Kate, maar dat is nu nog niet aan de orde.

Bron: VMT