Slagerij Jan de Rooij wint bronzen rookworst
Slagerij Jan de Rooij uit Berkel en Rodenrijs wint de bronzen rookworst. Slager de Rooij is dus de nationaal kampioen van de 44e nationale vakwedstrijd Arnhem Rookworststad 2018. Alle ingezonden producten van deze slagerij zijn tijdens de keuring bekroond met goud met ster. Reservekampioen is Nathan Burggraaf. Vanuit de KNS wordt ook dit jaar de innovatie en inspiratieprijs ter beschikking gesteld, deze is gewonnen door Gildeslager Zumbrink uit Cothen met zijn product Stamppot Rollade.
Kampioenen
De overige kampioenen zijn:
Rookworst fijn: Slagerij Kastelein uit Diepenheim
Rookworst Grof: Gildeslager van Egmond uit Arnhem
Rookworst speciaal: Slagerij van Asch uit Soest
De magerste en lekkerste rookworst: Keurslagerij Horst uit Epe (vetpercentage 8,7%)
Vanuit de KNS wordt ook dit jaar de innovatie en inspiratieprijs ter beschikking gesteld, deze is gewonnen door Gildeslager Zumbrink uit Cothen met zijn product Stamppot Rollade.
Voor het eerst dit jaar werd een prijs uitgereikt aan een rookworst gemaakt door een leerling. Er waren vijf inzendingen. Hylke Dummer van Gildeslager van Egmond won in deze categorie.
Arnhem Rookworststad is de grootste rookworstwedstrijd voor Gelderse rookworst en innovatieve rookworstproducten. Slagers en worstmakers uit heel Nederland krijgen tijdens deze unieke wedstrijd de kans om nationale waardering te oogsten voor hun vakkundigheid. Dit jaar waren er 110 deelnemers die 280 producten inzonden. Daarvan waren 27 innovatie producten en 15 beste en lekkerste magere rookworst.
Jury
De jury stond dit jaar weer onder leiding van Paul van Trigt en bestond uit Ron Kinkelaar, Gjalt Landman, Jan van der Hek, Andre Hermsen (De Weerd), Hans Walraven en Jacques Rijk van de afdeling Vlees & Vaktechniek is namens de KNS betrokken geweest. De jury keurde de ingezonden producten op uiterlijk en aanzien, vorm en kleur, aanzien snijvlak en structuur, geur en smaak, consistentie en innovatie.