Slagerij Harmke Anema 100ste lid bij de Vereniging van Zelfslachtende Slagers

Nog geen 3 jaar na de oprichting van de Vereniging van Zelfslachtende Slagers (VZS) heeft het 100ste lid zich deze week aangemeld. Harmke Anema van Slagerij Anema uit Wergea was de gelukkige die de felicitaties in ontvangst mocht nemen. De vereniging is in 2014 op initiatief van de KNS opgericht met als doel de belangen van de slagers die zelf slachten te behartigen.

‘In 3 jaar is er veel bereikt’, aldus de heer Rijk, secretaris van de vereniging. ‘Op de zelfslachtende slagers komt veel af. Er is veel wetgeving op het gebied van hygiëne, dierenwelzijn, maar ook rond de identificatie van karkassen. Deze wetgeving kunnen en willen we niet ontlopen, maar we kunnen slachters wel ontzorgen met praktische modules en protocollen die op maat gesneden zijn van het kleinbedrijf. Hiermee krijgen de slachters de administratie vlot op orde. Daarnaast zijn er afspraken gemaakt met de NVWA waardoor de karkascontrole voor de kleine bedrijven (≤ 10GVE) aanzienlijk beperkt is. Daar tegenover staat wel dat de slachters zich committeren aan het correct werken met de modules en protocollen. Zo proberen we ook het slachten financieel aantrekkelijk te houden. Het streven is om een dergelijk arrangement ook voor de grotere bedrijven af te spreken’, aldus Rijk.


‘Het feit dat de VZS blijft groeien onderschrijft dat we op de goede weg zitten en goed werk verrichten voor de leden, maar het komt ook door de trend dat consumenten behoefte hebben aan lokaal geproduceerd vlees, waar de slager een goed verhaal over heeft. Het is goed te zien dat er onlangs slagers zijn aangesloten die weer zijn gaan slachten. Zo ook ons 100ste lid!’ Mevrouw Harmke Anema is dolgelukkig dat zij zich als vrouwelijke slachter als 100ste lid aansluit. Het slachten zit haar in het bloed. Ze heeft het vak geleerd in Bolsward van haar vader, waar haar broer nu een slagerij runt waar ook geslacht wordt. Harmke heeft een tijd als manager bij Poiesz-supermarkten gewerkt tot ze kans zag de slagerij in Wergea, een klein plaatsje onder Leeuwarden, te gaan exploiteren. Na een flinke verbouwing startte ze met haar man Hans Dijkstra in oktober 2016 het vernieuwde bedrijf. Als ze de nodige modules en protocollen goed op orde heeft gaat er naar jaren weer geslacht worden in Wergea. Een traditie in het dorp wordt dan in ere hersteld.