Slager bij programma Smerige zaken
Gisteren is in het SBS6-programma ‘Smerige Zaken’ van Rob Geus een slager op een negatieve wijze in beeld geweest. Door een tip, en filmpjes gemaakt door een verborgen camera van een ex-werknemer, zijn onhygiënische taferelen in de slagerij vastgelegd. Op basis hiervan is het redactieteam van Smerige Zaken de zaak nader gaan onderzoeken.
Deze ervaringen zijn ook niet positief zoals uit de tv-beelden naar voren komt. Zo blijkt ook uit bacteriologische keuringen van producten dat de toegestane norm wordt overschreven. Het dossier is door de programmamakers overhandigd aan de NVWA. De betrokken ondernemer geeft aan dat dit incidenten betreft maar is direct met een verbeterplan aan de slag gegaan. Inmiddels is er een aantal maatregelen getroffen om dit soort situaties te voorkomen. Zo wordt de Hygiënecode voor het Slagersbedrijf beter toegepast, heeft er met een team een evaluatie plaatsgevonden en is een externe partij ingezet om vast te stellen of, en zo ja hoe, het bedrijf beter aan de hygiënecode kan voldoen.
De KNS betreurt de uitzending van deze beelden oprecht. Het schetst op basis van de situatie in een bedrijf mogelijk een verkeerd beeld van de slagersbranche. De KNS verwacht van ondernemers, en stimuleert ondernemers hierbij ook, om altijd volgens de hygiënecode te werken. Het naleven van de hygiënecode is de basis voor voedselveiligheid en nodig om het goede imago van de branche in stand te houden en het vertrouwen van de consument te behouden. Het feit dat de NVWA nu extra aandacht voor het bedrijf heeft leidt tot correcte naleving van de wet- en regelgeving.
Wanneer er tekenen zijn dat de voedselveiligheid niet geborgd wordt, signaleert de KNS dit ook bij de NVWA met het verzoek tot controle op naleving. Dit kan gevolgen hebben voor de ondernemer maar goede hygiëne is de basis voor een professionele branche en de voorwaarde om voedselveilig te produceren.