Radar: nog steeds vlees van zieke Argentijnse paarden in snacks
TV-programma Radar maakte begin april bekend dat Zuid Amerikaans paardenvlees, van zieke en gewonde paarden, nog steeds wordt verwerkt in de Nederlandse vleessnacks. Snackketen Smullers en snackfabrikant Ad van Geloven laten weten al actie te ondernemen.
Radar toonde in 2014 een reportage over de misstanden met Argentijnse paarden. Het nieuwe onderzoek werd uitgevoerd door Eyes on Animals in samenwerking met Europese dierenrechtenorganisaties. Het vlees van de zieke paarden is onder andere verwerkt in de gehaktstaven van Smullers, vleeskroketten van Breti en de bitterballen van Beckers en Ad van Geloven.
Vraag naar opheldering
Snackketen Smullers gaf in een reactie aan Radar aan direct om opheldering gevraagd te hebben bij hun leverancier en de omstandigheden waaronder de producten geproduceerd worden belangrijk te vinden. De gehaktstaaf was het laatste product dat nog paardenvlees bevat, zegt het bedrijf. “De producent is al bezig om voor ons een nieuwe gehaktstaaf te ontwikkelen die vrij is van paardenvlees, omdat wij zien dat steeds minder consumenten nog paardenvlees willen. Op korte termijn zal onze gehaktstaaf dan ook geen paardenvlees meer bevatten.” Ook Ad van Geloven reageerde naar Radar. Ze melden dat ze alleen nog paardenvlees uit Europa willen verkrijgen. “Echter: wij kunnen nog niet alles uit Europa krijgen (er is niet voldoende voor ons beschikbaar) ondanks dat wij bereid zijn voor Europees vlees een hogere prijs te betalen. Sinds ongeveer 5 jaar zijn wij er mee gestart om het gebruik van paardenvlees te verminderen. Dit heeft er bijvoorbeeld toe geleid dat geen enkel product onder ons merk Mora nog paardenvlees bevat.” Snackfabrikant Beckers liet aan Radar weten geen reactie te willen geven.
Dierenwelzijn moet gewaarborgd worden
In het Europese conform staat aangegeven dat welzijn van de dieren zoveel mogelijk gewaarborgd moet worden. Dat betekent dat dieren niet onnodig mogen lijden. Zo mogen de dieren niet ondervoed zijn en dorst of honger hebben. Ze moeten vrij zijn van fysiek en mentaal ongemak, geen wonden of ziekten bevatten, geen angst en chronische stress ondergaan en de mogelijkheid hebben om normaal gedrag te kunnen vertonen.
Lesley Moffat, directrice en inspecteur Eyes on Animals, zegt in de uitzending dat de dieren wel lijden bij de slachthuizen van Pico, Lamar en Entre Rios. “Ze worden slachtoffer van aasgieren bij Pico en bij Lamar vechten de paarden, ze zitten onder de grote wonden, ze vallen om en krijgen geen water meer.” De video is inmiddels offline gehaald, maar is hier nog te zien op de website van Radar.
De paarden worden ziek en verwond vervoerd en krijgen medicatie als fenylbutazon dat in de EU verboden is. Bij de drie slachthuizen, Pico, Lamar en Entre Rios, in Argentinië krijgen de dieren voorafgaand aan de slacht geen water en staan ze in de volle zon, zo meldt de dierenwelzijnsorganisatie. Doordat paarden in Argentinië geen paspoort hebben, is het voor de EU moeilijk te traceren welke medicatie paarden hebben gehad. Uit het ‘Risico’s in de vleesketen’ rapport (2014) van de Onderzoeksraad voor Veiligheid kwam naar voren dat een derde deel van het vlees, dat in Europa wordt geconsumeerd, afkomstig is uit landen als Argentinië. Van al het paardenvlees dat Europa binnenkomt wordt van twee procent monsters afgenomen, maar 0,4 procent wordt specifiek onderzocht. Wanneer uit onderzoek komt dat het paardenvlees toch fenylbutazon bevat, is het vaak al geconsumeerd en kan het niet meer vernietigd worden, zo staat in het rapport van de OvV.
Bron: VMT.nl