MijnKNS Zoeken Consumenten
Vanaf 1 augustus 2022 geldt de nieuwe wet Implementatie EU-richtlijn transparante en voorspelbare arbeidsvoorwaarden. Hierdoor krijg je, als medewerker, meer inzicht in arbeidsvoorwaarden. Deze wet bevat een aantal wijzigingen van het Burgerlijk Wetboek en heeft gevolgen voor bijvoorbeeld de scholingsplicht van werkgevers en het verbieden van nevenwerkzaamheden. De richtlijn heeft als algemeen doel de inhoud van het werk vooraf transparanter en beter voorspelbaar te maken Wat betekent dit in de praktijk?
Voor arbeidsovereenkomsten die vanaf 1 augustus 2022 worden gesloten, geldt dat deze gegevens binnen één week na de eerste werkdag aan de werknemer worden verstrekt. De overige gegevens worden binnen een maand na de eerste werkdag aan de werknemer verstrekt. De uitbreiding van de informatieplicht ziet ook op wijzigingen. De werkgever dient, ingeval van wijziging van voornoemde arbeidsvoorwaarden, de werknemer daarover uiterlijk op de dag waarop deze wijziging ingaat te informeren.
Met ingang van 1 augustus 2022 geldt dat voor wettelijke en bij cao verplicht door de werkgever te verstrekken opleidingen geen terugbetalingsbeding mag worden opgenomen in de arbeidsovereenkomst. Als een dergelijke bepaling toch in de arbeidsovereenkomst is opgenomen, dan is deze niet geldig. In andere gevallen blijft het wel mogelijk om een terugbetalingsbeding overeen te komen.
De werkgever mag de werknemer niet verbieden nevenwerkzaamheden te verrichten, tenzij de werkgever daarvoor een objectieve rechtvaardigingsgrond heeft. De werkgever dient in dat geval in de arbeidsovereenkomst op te nemen dat in geval van een objectieve rechtvaardigingsgrond neven-werkzaamheden verboden kunnen worden. De werkgever kan in de arbeidsovereenkomst opnemen in welke situaties sprake is van een objectieve rechtvaardigingsgrond. De werkgever is daartoe echter niet verplicht.
De richtlijn transparante en voorspelbare arbeidsvoorwaarden zorgt ervoor dat werknemers die een flexibel of een tijdelijk contract hebben hun werkgever kunnen verzoeken om een meer voorspelbare arbeidsrelatie. De Wet flexibel werken regelt binnen welke termijn de werkgever gemotiveerd op dit verzoek moet reageren. Werknemers krijgen recht op communicatie over hun verzoek en meer inzicht in hun arbeidsrelatie. Als de werknemer een dergelijk verzoek indient, moet de werkgever binnen een maand reageren op het verzoek. Reageert de werkgever niet of niet op tijd? Dan wordt het verzoek van de werknemer geacht te zijn ingewilligd. Voor kleine werkgevers, tot tien werknemers, geldt een reactietermijn van drie maanden.
Rijksoverheid
mr. Petra Westerhout Adviseur Juridische Zaken070 3314621Stuur een bericht