Wanneer besluit je je slagerij te verbouwen?
Van het nemen van een belangrijke strategische beslissing kun je als ondernemer nachten wakker liggen. Waarom wil ik de slagerij verbouwen? Waar moet ik aan denken bij dit proces? Wat gaat het kosten? Wat levert het mij op? Dit zijn zomaar een paar vragen die bij je opkomen bij een overweging van een verbouwing, verplaatsing en/of herinrichting van jouw slagerij. Belangrijke vragen waar je goed over na moet denken om tot een juiste beslissing te komen.
Slagerij John de Roode uit Heemskerk heeft onlangs zijn hernieuwde slagerij geopend en heeft samen met zijn vrouw Sjaninka dit project uitgevoerd. Hij vertelt zijn verhaal over hoe hij de verbouwing heeft aangepakt.
'Droomwinkel'
Het is belangrijk dat je weet wat je wilt en dat je voor ogen hebt waarvoor je wilt gaan. John komt uit een echte slagersfamilie en heeft sinds 1999 zijn eigen slagerij in Heemskerk. Het was altijd een wens van hem om een keer zijn ‘droomwinkel’ te realiseren. ‘Ik ben dit jaar 50 jaar geworden en het werd na ruim 20 jaar dus wel tijd om hier gevolg aan te geven’, aldus John.
Om goed inzicht te krijgen in wat je wel en niet wilt kun je andere winkels bezoeken om inspiratie op te doen. ‘Collega’s bezoeken heb ik altijd graag gedaan. Sjaninka en ik hebben er echt een uitje van gemaakt en die frequentie is alleen maar opgevoerd de laatste zes jaar. Maar wij zijn niet alleen bij slagers geweest, ook bakkers, groenteboeren en grandcafés werden veelvuldig bezocht’, laat John weten.
Het is ook verstandig om verschillende partijen in te schakelen om te bepalen in welke partij je vertrouwen hebt om jouw slagerij in te richten. Uiteindelijk hebben John en Sjaninka op de VAS beurs contact gelegd met twee koeltechnische firma’s. ‘Van beide bedrijven hebben wij de laatste 5 nieuwe zaken bezocht om te kijken wat zij maken en een beslissing genomen wie bij ons past’, aldus John. Zij hebben voor het nieuwste van het nieuwste gekozen: duurzaam, praktisch, goed en mooi. ‘Het uitgangspunt was een compleet nieuwe winkel die in niets leek op het oude, behalve dan de gezelligheid en een welkom gevoel’, vertelt John.
Een paar tips die John graag deelt bij het bepalen van de inrichting van zijn winkel zijn: Neem je klanten mee in het bouwproces. Hang een tekening op in de winkel en laat klanten meedenken en zien wat er komen gaat. Genereer publiciteit op Facebook en de lokale krant om betrokkenheid te vergroten. En schrijf vooraf alle tekortkomingen van je huidige winkel op en controleer of je deze oplost na je verbouwing.
Investeringen terugverdienen
Belangrijk is om na te gaan of de (te verwachten) omzet voldoende hoog is om de kosten van de te plegen investeringen te dekken. De omzetprognose vormt de basis voor de exploitatiebegroting en is als zodanig een belangrijke indicator als het gaat om de hoogte van de te plegen investeringen. Bepalende factoren als het gaat om de berekening van de omzetprognose vormen het aantal inwoners (en de demografische samenstelling daarvan) in relatie tot de aanwezige verkooppunten van vleesproducten in het betreffende marktgebied. Ook de aard en de omvang van het betreffende winkelgebied (verzorgingsfunctie) spelen een belangrijke rol, uiteraard in relatie tot de verzorgingsfunctie van omliggende winkelgebieden. Op basis van de omzetprognose kun je keuzes maken. Bij het opstellen van een exploitatiebegroting (ook wel financieel plan) speelt jouw accountant of financieel adviseur een belangrijke rol.
John is zelf aan de slag gegaan met het maken van keuzes en geeft een aantal tips: ‘Neem de tijd, bewaak het budget, maar bespaar niet op zaken als je overtuigd bent van de meerwaarde ervan. Maak een realistisch meerjarenplan waarmee je je investering terug kunt verdienen’. John heeft gezorgd voor eigen kapitaal en geleend van particulieren. Hij heeft besloten niet afhankelijk te zijn van een bank.
Met het oog op de toekomstige verkoop of overdracht van je slagerij kan het ook verstandig zijn om je winkel te verbouwen. Dit om het aantrekkelijker te maken voor de koper om de slagerij over te nemen. Voor John heeft deze keuze niet meegespeeld. John: ‘Ik wil nog zeker 10, 15 jaar doorgaan en dan zie ik wel hoe het gaat. Mijn neef van 16 jaar is nu bij mij gestart en is een opleiding aan het volgen tot slager. Wie weet neemt hij onze zaak wel over’.
Open of dicht tijdens verbouwing
Een vraag die je je voor de verbouwing stelt is:“Blijf ik open tijdens de verbouwing of ga ik dicht?”. Dit is een beslissing die een wezenlijke invloed heeft op het financiële plaatje. Er zijn slagerijen die in de vakantieperiode drie weken sluiten en dan verbouwen. John heeft besloten dat hij kostte wat het kost graag wilde doorgaan maar niet met een marktkraam. Hij heeft lang gezocht naar een pand, niet elke verhuurder zit te wachten op een pop-up slagerij voor drie à vier weken. Uiteindelijk vond hij een leegstaand restaurant midden in het centrum, volledig van glas. John was erg enthousiast: ‘Een geweldige locatie voor een pop-up winkel. We draaiden een super goede omzet met bloed, zweet en tranen’.
Een verbouwing neemt een hoop tijd in beslag. Het kan een mooie maar ook een hele intensieve fase zijn, waar je goed een vinger aan de pols moet houden. John is heel blij dat hij dit samen met zijn vrouw kon doen. ‘Het was belangrijk dat één van ons vrijwel continu bereikbaar was voor vragen of andere zaken die kunnen voorkomen bij een stevige verbouwing. Ik deed de noodwinkel en mijn vrouw was vrijwel continu bij de verbouwing aanwezig. Dat gaf mij rust om mij te concentreren op de winkel en werd ik niet steeds afgeleid met vragen’, aldus John.
Wat levert de verbouwing op?
Voor John bracht de verbouwing de winkel die hij altijd al wilde. ‘Het is een enorme boost voor je medewerkers en je klanten. Het trekt enorm veel nieuwe klanten en het is noodzaak dat we daar goed op inspelen. Doordat alles is omgegooid is de routing ook enorm verbeterd. Door een nieuwe airco in combinatie met automatische deuren is de temperatuur heel aangenaam. Bijkomend voordeel van automatische deuren is dat dit in de huidige tijd van Covid-19 enorm wordt gewaardeerd. Een mooi proces dus: een super teambuilding met je medewerkers en een prettigere werkplek wat resulteert in een boost voor je omzet, zeer veel aangenaam verraste klanten en erkenning van collega’s. Het is aan alle kanten plezierig’, vertelt John trots.
Ben je voornemens je slagerij te verbouwen of te verplaatsen of sta je voor een andere belangrijke beslissing, de KNS denkt graag met je die kunnen helpen. Deze variëren van bepaling van de omzetpotentie [Locatiescan Light] tot een compleet businessplan.