‘Vol overgave gestart aan mijn droom, een eigen slagerij’

Een eigen slagerij starten doe je niet zomaar. Dat heeft ook slager Romano, eigenaar van Biologisch Vleesch Atelier ‘De Groene Weg’ by Romano in Den Haag, ervaren. Hij heeft een nieuwe slagerij geopend en zijn droom laten uitkomen. “Het moment dat mijn werkgever drie weken op vakantie was en ik als chefslager de winkel mocht runnen, wist ik het meteen. Dit kan en wil ook!”, aldus Romano.

Voordat het zover was heeft Romano besloten om eerst meer ervaring op te doen bij verschillende bedrijven. Door zijn ervaringen heeft hij een beeld gekregen hoe hij zijn eigen slagerij eruit wilde laten zien. Alles heeft hij uitgewerkt in een businessplan. Dit proces heeft twee jaar geduurd. “Het is een must om een businessplan te hebben waar je je plannen tot in detail uitschrijft en hou je daar aan vast. Tijdens de uitvoering kwamen er momenten van emotie en dan moet je daardoor niet laten leiden. Je moet je aan je plan vasthouden.”

Vervolgens is hij op zoek gegaan naar financiering. Hij bezocht de startersdag van de Rabobank. Na goedkeuring van zijn financieel plan is hij op zoek gegaan naar een interieurbouwer om zijn ideale winkel te realiseren. Verschillende slagerij in Nederland en Europa heeft hij bezocht om te zien welke bouwer het beste bij hem pastte.

Waar open je een nieuwe slagerij? “Mijn plan was om een winkel in Amsterdam te openen. Maar na drie panden verder en een overspannen markt, heb ik besloten om bij mijn plan te blijven en geen risico te lopen. Ik ben dichter bij huis gaan zoeken en vond al snel een locatie in Den Haag.” Het is goed om te onderzoeken wat de beste plek is om een slagerij te openen. Een marktonderzoek biedt daarin veel informatie. De uitkomst bleek voor Romano stukken beter dan een locatie in Amsterdam.

Het pad van het idee tot de opening van zijn slagerij duurde een aantal jaar. Het is belangrijk om te weten wat je wilt, hoe je dat voor elkaar gaat krijgen en wie je daarbij kunnen helpen. KNS heeft een stappenplan die starters op weg helpt, www.knsnet.nl/starters.

Het ondernemerschap bevalt Romano goed. “Ik vind het geweldig! Het loopt niet altijd zoals je het wil, maar je wordt creatief en gaat weer door. De kans van een eigen slagerij heeft mijn pad gekruist en die heb ik gepakt. Als je daar voor gaat, doe het dan vol overgave”, verteld Romano enthousiast.