Koudemiddelen

Sinds 2015 is de wet veranderd voor koudemiddelen. Dit heeft effect op slagers die hun toonbank of andere koelapparatuur moeten onderhouden of een nieuwe gaan aanschaffen. Deze F-gassenverordening heeft tot doel koudemiddelen die een groot effect hebben op de opwarming van de aarde gefaseerd van de markt te halen. Per januari 2020 worden de eisen weer strenger.

Hieronder tref je veelgestelde vragen aan.

De Europese F-gassenverordening (vanaf 2015) geldt voor alle koudemiddelen op basis van fluorkoolwaterstoffen (HFK’s). Hoe heeft de slager hier mee te maken?

De werking van een koelinstallatie berust op koudetechniek, waarbij vaak synthetische koudemiddelen, doorgaans HFK’s, het energietransportmedium zijn.

De slager heeft te maken met de F-gassenverordening, doordat het eisen stelt aan het aanbod van HFK-koudemiddelen op de markt, de frequentie van onderhoud aan een installatie en certificering van koelmonteurs. Meer concreet betekent dit dat het aantal HFK’s met een hoog aardopwarmingsvermogen (GWP) schaarser en daardoor duurder worden. Op het moment dat huidige installaties daarop draaien kan dit in geval van koudemiddellekkage een dure onderhoudsbeurt betekenen.

Vanaf 1 januari 2020 mogen koudemiddelen met een GWP hoger dan 2500 alleen nog in geregenereerde of gerecyclede vorm worden toegepast. Dit betekent dat deze eerst moeten worden teruggewonnen uit andere installaties, oftewel deze koudemiddelen worden nog schaarser en duurder.

De F-gassenverordening stelt daarnaast dat installaties met een koudemiddelinhoud van meer dan 5 ton CO2-equivalent minimaal eens per 12 maanden op lekkage worden gecontroleerd. De slager moet hiervoor opdracht geven aan een gecertificeerd installatiebedrijf. Certificering geschiedt op basis van de beoordelingsrichtlijn (BRL) 100.

Hoe weet een slager welk koudemiddel er gebruikt wordt in zijn apparatuur?

Slagers kunnen dit zelf terugvinden op de kenplaten op de installaties alsook de facturen m.b.t. installatie, onderhoud & service.

Welke door slagers gebruikte koudemiddelen blijven beschikbaar en hoelang?

Alle koudemiddelen blijven in theorie beschikbaar. Er is geen algeheel verbod op HFK’s. Echter, door een terugfaseringschema kiezen fabrikanten er voor om koudemiddelen met hoge GWP-waarden (>500) minder op de markt te brengen.

Mag een slager zelf koudemiddel bijvullen?

Nee, werkzaamheden aan koelinstallaties met F-gassen mogen alleen worden verricht door gecertificeerd personeel.

Hoe ziet de toekomst eruit van de koude apparatuur?

Natuurlijke koudemiddelen winnen aan terrein en installaties zullen daar steeds meer op worden ingesteld. Daarentegen worden er ook steeds meer laag GWP-HFK’s op de markt gebracht. Er komen meer installaties die op CO2 werken. Deze hebben een veel minder aarde-opwarmend effect dan de synthetische koudemiddelen.

Apparatuur om te koelen wordt ook vaak in België aangeschaft. Geldt daar een ander regime?

De F-gassenverordening is Europees en geldt ook in België. De certificering van personeel en bedrijven in België wordt in Nederland (en andere EU-lidstaten) erkend.

Waar kan een slager meer specifieke info vinden over de eisen rond frequenties van lekcontroles, bijvullen en nieuwe eisen die per 2020 in gaan?

Dit vind je in het onderstaande Infoblad Nieuwe F-gassenverordening (van de Nederlandse Vereniging voor ondernemingen op het gebied van Koudetechniek en Luchtbehandeling, de NVKL).

Download het infoblad

Dit artikel is mede tot stand met medewerking van de Nederlandse Vereniging voor ondernemingen op het gebied van Koudetechniek en Luchtbehandeling, de NVKL. Dit artikel is verschenen in De Slager nr. 7.

Alertheid geboden op illegale handel in koudemiddelen

In de vakbladen over koeling en koudemiddelen is er de laatste tijd veel aandacht voor illegale handel in koudemiddelen. Ook de industrie wijst er op dat gebruik van illegale koudemiddelen risico's voor apparatuur met zich mee kan brengen.

Wanneer bedrijven illegaal koudemiddelen aanschaffen, dan brengt dat diverse risico's voor de apparatuur met zich mee. Daarnaast lopen bedrijven de kans op een boete, dit omdat illegale middelen schade voor personen, milieu of apparatuur kan zorgen. Ook zou er in de Europese Unie te veel koudemiddel op de markt kunnen komen. Dit wordt juist met het Europese quotumsysteem stapsgewijs teruggebracht.

Er is een folder beschikbaar waarin nuttige tips staan hoe illegale koudemiddelen zijn te herkennen.