Geleidelijke overname heeft voordelen
Vaak vindt een overname in de slagerijbranche plaats door een zoon, dochter, familielid of werknemer van de slagerij. Het komt natuurlijk ook voor dat een opvolger buiten de ‘eigen kring’ wordt gevonden. In dat geval is het extra van belang dat het verkoopproces zo zorgvuldig mogelijk wordt ingestoken.
Een sprekend voorbeeld hiervan is te vinden in Lith. Sinds 1 augustus 2020 staan Robbie en Linda Nederkoorn aan het roer van slagerij Ebergen, waar voorheen Jan en Maartje Ebergen de scepter zwaaiden. Jan en Robbie geven een kijkje in hoe het verkoopproces bij hen is verlopen.
Historie
Al bijna 65 jaar is slagerij Ebergen een begrip in Lith en omgeving. Drie generaties Ebergen staan voor kwaliteit, service en vooral vakmanschap. Jan heeft altijd in de zaak gewerkt, die zijn ouders ooit begonnen. ‘Mijn ouders kwamen uit Cothen, bij Utrecht, en hebben in 1955 de slagerij van Piet Pompen op de dijk overgenomen. Mijn vader kwam toen op de fiets naar Lith, zo ging dat toen.’
Meewerken in het bedrijf van je ouders is wel iets anders dan de zaak voortzetten. De kinderen van Jan werkten ook in de zaak, maar hadden niet de ambitie om de slagerij over te nemen. Opvolging moest dus van buiten de familie komen. Vorig jaar augustus klopte Robbie bij Jan aan om over de toekomst van de slagerij te praten.
Eerst kijken of het past
De nieuwe eigenaar in spé was geen onbekende in de slagerij. Hij heeft het vak bij slagerij Ebergen geleerd. Daarna heeft hij een paar jaar op andere plekken ervaring op gedaan. ‘Kom eerst maar eens een half jaar bij mij werken. Dan weet je waar je aan begint’, aldus Jan.
Als iemand van ‘buiten’ de slagerij wil overnemen kan het verstandig zijn om hem of haar in eerste instantie een periode mee te laten werken. Zo zie je als overdragende partij wat voor vlees je in de kuip hebt. Dit is extra van belang als er na overname een financiële relatie blijft bestaan tussen jou en de overnamekandidaat, bijvoorbeeld bij verhuur van het pand.
Als tip gaf Robbie aan dat het als overnemende partij ook goed is om eerst een tijdje mee te werken, vooral om te bepalen of het bedrijf echt bij je past. ‘Slagerij Ebergen is echt een ambachtelijke slagerij, waar alles zelf wordt gemaakt en dat dat is waar mijn hart ligt’, vertelt Robbie die in deze periode alleen maar enthousiaster werd.
‘Robbie werkt nu al weer geruime tijd onder mijn vleugels en ik zie bij hem dezelfde passie voor het vak’, aldus Jan. ‘Dat is belangrijk voor ons, omdat we bekend staan om onze kwaliteit en we zien graag dat die behouden blijft. Robbie en Linda, afkomstig hier uit het dorp, hebben eenzelfde instelling en zullen hier dan ook zeker zorg voor dragen.
Manier van overdragen
Als blijkt dat beide partijen positief tegenover een overname staan en met elkaar in zee willen gaan, zijn wederzijds respect en vertrouwen belangrijk. Er zijn verschillende manieren waarop een slagerij kan worden overgedragen. Vraag jezelf als zittende ondernemer eerst af: ‘Wat wil ik? Nog een tijdlang mee blijven werken of ineens helemaal stoppen? Ligt mijn prioriteit bij een zo hoog mogelijke opbrengst of bij de voortzetting van mijn levenswerk?’ Inventariseer jouw wensen. Laat je vervolgens door de nodige specialisten adviseren. Ga na welke gevolgen jouw wensen hebben op fiscaal, financieel en juridisch gebied. En probeer daarbij in te calculeren wat voor jouw opvolger reëel is.
Geleidelijke overnameproces
In de slagerijbranche vinden veel overnames op een geleidelijk manier plaats, zo ook bij slagerij Ebergen. Een reden voor een geleidelijk overnameproces kan zijn dat de verkoper nog niet meteen helemaal de banden met de slagerij kan of wil doorsnijden. Het gevolg is dat de verkoper een samenwerkingsverband aangaat met de kopende partij, bijvoorbeeld door bij deze in loondienst te gaan.
‘Voorlopig ben ik nog niet weg’, zegt Jan vastberaden. Hij zal iets minder in beeld zijn, maar gaat de komende jaren Robbie en Linda met raad en daad terzijde staan. Ook zij vinden dat belangrijk. Zo snijdt ‘het mes’ letterlijk aan 2 kanten; Jan en Maartje kunnen geleidelijk meer afstand nemen van de slagerij en Robbie en Linda hebben de coaching en begeleiding die ze prettig vinden, waardoor de continuïteit van het bedrijf optimaal gewaarborgd blijft.
Communicatie richting de klanten
Bij een bedrijfsovername is de communicatie richting de klant een belangrijk onderdeel. Als een overname in goede harmonie verloopt, is de kans een stuk groter dat de huidige klantenkring behouden blijft. Het is belangrijk dat de overnemende partij laat zien dat de kwaliteit van de producten hetzelfde blijft en op termijn eventuele veranderingen stapsgewijs doorvoert.
Voorlopig blijft in ieder geval alles bij het oude in de slagerij in Lith. ’We gaan voorlopig op dezelfde voet door. Maar met nieuwe mensen komen ook nieuwe ideeën, daar moet je voor open staan. En dat is ook goed.’ aldus Jan.
Voor jou als overdragende ondernemer is het van belang dat je zaken gaat loslaten. Voor de nieuwe ondernemer is het van belang om ervaring op te doen. Voor beide partijen een nieuwe rol waarin je de weg moet zien te vinden.