Eherkenning

eHerkenning is vergelijkbaar met DigiD, maar dan voor bedrijven. Via eHerkenning kunnen ondernemers veilig inloggen op online overheidsdiensten. Ook is het gemakkelijk: je hebt straks nog maar één wachtwoord nodig om in te loggen bij UWV en alle andere overheidsorganisaties.

Wat is eHerkenning?

eHerkenning is een digitale sleutel waarmee ondernemers toegang krijgen tot de online dienstverlening van overheidsorganisaties. Zo doe je op één manier, met één inlogmiddel veilig en online zaken met de Rijksoverheid, gemeenten, provincies, waterschappen en andere publieke organisaties. eHerkenning is te beschouwen als de opvolger van DigiD voor bedrijven. Instanties stellen het gebruik van eHerkenning steeds vaker verplicht.

Zo is het vanaf 1 november 2019  bijvoorbeeld niet meer mogelijk om zonder eHerkenning in te loggen bij UWV om werknemers ziek te melden, of bij de Belastingdienst om de btw-aangifte in te dienen. Maar ook voor het aanvragen van een subsidie of een vergunning is eHerkenning nodig, of voor het aanvragen van een VOG-verklaring voor een werknemer.

Welk niveau heb ik nodig bij de aanvraag van mijn eHerkenning?

Ondernemers zullen steeds vaker eHerkenning van minimaal niveau 3 nodig hebben om zich online te kunnen identificeren bij de overheid. Bijvoorbeeld om bij het UWV om werknemers ziek te melden, of bij de Belastingdienst om de btw-aangifte in te dienen.

Het is dus belangrijk dat je als ondernemer snel overgaat tot de aanschaf en het gebruik ervan. Heb je al een eHerkenning? Dan moet je de eHerkenning op niveau 1 (nodig bij indienen van Informatieplicht Energiebesparing) upgraden naar 2 of 3. eHerkenning niveau 3 wordt steeds meer gevraagd en daarom verstandig om deze gelijk aan te vragen of aan te passen. 

Lees onderaan de pagina meer over aanschaffen eHerkennig met KNS ledenvoordeel.

Meer informatie

Als je gebruik maakt van administratiekantoor, wat dan?

Als je als werkgever de salarisadministratie zelf doet, is voor onder meer de loonaangifte en de communicatie met het UWV eHerkenning nodig. Meestal is daar ten minste niveau EH3 voor nodig. Maar wat nu als de administratie hebt uitbesteedt? Moet je dan nog steeds eHerkenning voor jezelf aanvragen? Of mag je gebruik maken van de eHerkenning van het administratiekantoor? Zelf aanvragen kan immers honderden euro’s kosten terwijl eHerkenning niet door het bedrijf zelf gebruikt wordt. En hoe kan een administratiekantoor de salarisadministratie blijven doen als een klant vergeet om zijn eHerkenning te verlengen? De oplossing voor deze problemen en meer is de ketenmachtiging.

Ketenmachtiging aanvragen

Om een ketenmachtiging af te geven, maakt de werkgever afspraken met zijn administratiekantoor. Als de ketenmachtiging is afgegeven, hoef je als werkgever zelf geen eHerkenning meer aan te vragen. De intermediair kan dan alle aangiftes en contacten regelen via zijn eigen eHerkenning.

Om een ketenmachtiging te regelen, vul je samen met de intermediair een papieren formulier in. Dit formulier wordt vervolgens digitaal vastgelegd door de intermediair bij zijn leverancier van eHerkenning. Daarvoor is een KvK-uittreksel van niet ouder dan 14 dagen nodig. Het invullen van het papieren formulier moet tijdens een afspraak tussen de intermediair en de werkgever worden gedaan, de intermediair moet namelijk de identiteit van de aanvrager (bevoegd vertegenwoordiger) vaststellen. Van de bevoegd vertegenwoordiger worden persoonsgegevens, contactgegevens en een kopie van het legitimatiebewijs vastgelegd. De ketenmachtiging wordt voor maximaal 5 jaar vastgelegd en kan zowel generiek (voor alle mogelijkheden) als voor een specifieke dienst worden afgegeven.

Er zijn ook mogelijk kosten verbonden aan het vastleggen van een ketenmachtiging. Ketenmachtiging is mogelijk bij de eHerkenningleveranciers Reconi, KPN, Z login, QuoVadis en Connectis.

Hoewel er veel mogelijk is met een ketenmachtiging, zijn er ook een aantal zaken waar je rekening mee moet houden als je afspraken maakt met jouw intermediair. Zo moet jezelf de ketenmachtiging intrekken als de samenwerking met de intermediair wordt stopgezet. Ook kan de ketenmachtiging niet worden gebruikt voor alle EH1-diensten en voor het inloggen bij de RVO. De subsidieregeling Praktijkleren wordt door RVO uitgevoerd. Eenmanszaken kunnen geen gebruik maken van de ketenmachtiging.

Werkgevers die bestaan uit meerdere rechtsvormen moeten zelf onderzoeken of zij gebruik willen maken van de ketenmachtiging. Op 1 november 2019 vervallen alle andere machtigingen in het werkgeversportaal.

KNS voordeel

Je kunt eHerkenning aanvragen bij een door de overheid erkende leverancier. Je kunt deze met het KNS ledenvoordeel aanvragen via Z login. Hier kun je gebruik maken van 15 % korting.

KNS-ledenvoordeel

- Jaarlijks 15% korting op je Z login eHerkenning inlogmiddel. Deze actie geldt ook voor abonnementen van 3 jaar.

- Eenmalig 15% korting op de Z login eHerkenning Beheermodule

- Eenmalig 15% korting op een O(ne) T(ime) P(assword) device

Om van de aanbieding gebruik te kunnen maken, dien je bij de online aanvraag je lidnummer in te vullen. 

Als je de aanvraag compleet hebt ingediend, duurt het één tot vijf werkdagen voordat je eHerkenning krijgt.

Klik hier om direct aan te vragen