Tegemoetkoming Vaste Lasten MKB (TVL)

MKB-ondernemers in onder meer de horeca, recreatie, evenementen, kermissen, podia en theaters krijgen - bovenop de tegemoetkoming loonkosten (NOW) - een belastingvrije tegemoetkoming van het ministerie van EZK om hun vaste materiële kosten te kunnen betalen. Hoeveel je ontvangt, hangt af van jouw omzetverlies en de branche. 

Update augustus 2021

Belangrijke data rond de TVL, de Tegemoetkoming Vaste Lasten:
• RVO is in de eerste week van augustus begonnen met het klaarzetten van Q1 2021. Uiterlijk 30 september moeten ondernemers de werkelijke omzet doorgeven.
• Q2 is onlangs gesloten. Beoordeling van de aanvragen duurt 8 tot 13 weken.
• De aanvraagperiode voor Q3 dit jaar is gisteren (31 augustus) open gegaan. Ondernemers kunnen kiezen tussen Q3 2019 of 2020 als referentieperiode.
• De subsidieregeling evenementen, voor evenementen die niet door mogen gaan, wordt op onderdelen verruimd.

Meer informatie over de TVL op de website van RVO

 

Update juni 2021

Ondernemers die in het tweede kwartaal van 2021 geraakt zijn door de maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, kunnen vanaf 25 juni de Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL) aanvragen. Het subsidiepercentage is verhoogd van 85% tot 100%. Ondernemers kunnen nu kiezen tussen 2 referentieperioden: het tweede kwartaal van 2019 of het derde kwartaal van 2020. Startende ondernemers die voor 30 juni 2020 zijn ingeschreven in het Handelsregister kunnen daardoor ook TVL aanvragen. 

Ondernemers kunnen een aanvraag indienen bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) bij een minimaal omzetverlies van 30% en minimaal 1.500 euro vaste lasten per kwartaal. Het minimum subsidiebedrag is 1.500 euro. Mkb-bedrijven kunnen maximaal 550.000 euro subsidie voor het tweede kwartaal ontvangen. Voor grote bedrijven is dat eenmalig 1,2 miljoen. Voor de land- en tuinbouwsector blijft er een opslag voor speciale kosten voor het in leven houden van dieren en gewassen.

Check hier alle informatie bij het RVO

Kan ik naast de Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW) ook gebruik maken van de Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL)?

Ja, dat kan. De Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL) is een aanvulling op de NOW (loonkosten), maar heeft daar wel invloed op. Een ontvangen Tegemoetkoming Vaste Lasten wordt bij de NOW regeling gerekend als omzet, waardoor de NOW subsidie lager uitvalt. Met beide regelingen ontvang je opgeteld meer subsidie. 

Meer veelgestelde vragen en antwoorden lees je terug op de website van de Rijksoverheid, klik hier

Vraag hier de TVL aan