Auteursrecht
Als in jouw onderneming gebruik wordt gemaakt van muziek of bewegend beeld of kopieën van teksten, dan heeft dit toegevoegde waarde voor productie, verkoop en dienstverlening. De makers, denk aan musici, filmmakers en grafische vormgevers, hebben hierin geïnvesteerd en hebben daarom ook recht op een redelijke vergoeding voor dit gebruik. Hoe werkt dit?
Vanuit maatwerkaanpak Winkelambacht, met de daarin vertegenwoordigde brancheorganisaties waaronder de KNS, en CBO's een handige infographic ontwikkeld hoe het zit met muziek, beeld en tekst voor zakelijk gebruik.
Maak je kopieën voor zakelijk gebruik?
Als in jouw bedrijf voor zakelijk gebruik kopieën worden gemaakt uit kranten, boeken,
tijdschriften en digitale versies, dan kun je dit regelen met Stichting Reprorecht.
Stichting Reprorecht is onder andere verantwoordelijk voor het incasseren van vaste vergoedingen voor het reproduceren van auteursrechtelijk beschermde werken. Denk hierbij aan het maken van (digitale) kopieën van bijvoorbeeld foto’s en andere documenten, maar ook het scannen, e-mailen, printen of opslaan op een computer valt onder reproduceren.
De vergoeding als vermeld op de factuur hoeft alleen betaald te worden als je daadwerkelijk auteursrechtelijk beschermde werken reproduceert. Let wel, gezien de voorgaande omschrijving, kan (onbewust) al snel sprake zijn van het reproduceren van auteursrechtelijk beschermde werken. Doe je dat niet en is de factuur onterecht, dan kan je dit digitaal aangeven bij de Stichting Reprorecht.