Plastic tasjes

Per 1 januari 2016 verbiedt het ministerie van Infrastructuur en Milieu het ‘gratis’ verstrekken van plastic tassen aan de consument. Doelstelling van het verbod is het sparen van het milieu. Dit betekent dat je dus geen ‘gratis’ plastic tas meer aan de consument mag meegeven bij een aankoop. 

Uitzonderingen

Er zijn echter twee uitzonderingen op het verbod tot gratis verstrekken. Deze gelden alleen voor de plastic tasjes die dunner dan 15 micron (µm) zijn, dat is 0,015 millimeter*. 

Voedselverspilling

De ene uitzondering heeft te maken met het verstrekken van een zeer dunne plastic tas om voedselverspilling te voorkomen. Daarvan is sprake als de consument een op zijn of haar behoefte afgestemde hoeveelheid losse levensmiddelen in een zeer dunne plastic tas verpakt, bijvoorbeeld 3 losse appels in een zeer dunne plastic tas in plaats van een gezinsverpakking van 10 stuks appelen. 

Hygiëne

De andere uitzondering is om reden van hygiëne : 

  • de tasjes die als primaire verpakkingen voor levensmiddelen dienen. Denk aan de groentezakjes in de supermarkt of op de markt en zakjes waarin bijvoorbeeld losse bakkerswaren zoals croissants worden verpakt. In deze situaties fungeert de gratis zeer dunne plastic tas als primair verpakkingsmateriaal ter bescherming van invloeden van buitenaf. 
  • de tasjes die zorgen dat een product voedselveilig bij de consument thuis wordt gebracht. Deze uitzondering geldt alleen voor rauw vlees, rauwe vis of rauw gevogelte dat in een niet afgesloten verpakking verpakt zit. Dus bijvoorbeeld vers vlees uit de toonbank dat in een niet volledig afgesloten zakje gaat. In die situaties mag nog een gratis zeer dunne plastic tas worden verstrekt als secundaire verpakking van deze rauwe producten. Het begrip ‘rauw’ wordt in het kader van deze regeling ruim uitgelegd. Ook niet volledig gegaarde producten (bijvoorbeeld rosbief) of half rauwe producten (bijvoorbeeld haring), die niet in een afgesloten verpakkingen worden verkocht, mogen nog worden voorzien van een gratis dunne plastic tas. 

Geen uitzondering

In de volgende situaties geldt de uitzondering ‘om redenen van hygiëne’ niet, aldus het ministerie. Het gratis verstrekken van een zeer dunne plastic tas is dan niet toegestaan.

  • Voor levensmiddelen, ook vers vlees, die voorzien zijn van een afgesloten verpakking en geen vocht kunnen lekken.
  • In papieren zakken verpakte gefrituurde of gegrilde producten, in plastic bakken verpakte (warme of koude) gerechten of maaltijden. Een gegrilde kip moet dus in een betaalde tas.
  • Als vers vlees in een niet afgesloten verpakking zit en in een draagtas dikker dan 15 micron gaat.

*) In de praktijk blijkt dat de dunne tasjes die slagers gebruiken meestal wat dikker zijn. Een veel gebruikte dikte is 17 micron. Op de doos van de leverancier staat de dikte aangegeven.

Wat kun je doen als slager?

Een bedrag vragen voor een plastic draagtas. Nu het ‘gratis’ verstrekken van de plastic tas in de meeste gevallen wordt verboden, moet je per januari 2016 een bedrag vragen voor een plastic tas. Dit bedrag kun je vrij kiezen. Het is aan jou of je bijvoorbeeld 5, 10 of 25 cent voor jouw tasje vraagt. Houd er echter rekening mee dat een bedrag van 25 cent fors is op het aankoopbedrag van bijvoorbeeld een pond gehakt. Communiceer wel dat je vanwege nieuwe wetgeving geld moet vragen voor een plastic tas. 

Tip: Doelstelling van het verbod is het sparen van het milieu. Je kunt er voor kiezen om te communiceren naar je klant dat je de opbrengst van de verkoop van de tassen stort op bijvoorbeeld de Plasticsoupfoundation.org. Een organisatie, die zich inzet voor schonere oceanen. De klant zal dan eerder begrip opbrengen voor het bedrag dat je vraagt voor een plastic tas.

Stimuleer je klanten om een eigen tas mee te nemen. Dit kan je op diverse manieren doen. Denk bijvoorbeeld aan een korting voor het meebrengen van een eigen tas of een actie waarbij je een artikel cadeau doet. Daarnaast kan je ook eenmalig een duurzame tas verstrekken met jouw logo erop, met het verzoek deze opnieuw mee te nemen.  

Kijk of een alternatief kansen biedt. Het verstrekken van ‘gratis’ tassen van papier, jute, katoen en dergelijke blijft per 2016 mogelijk. Wellicht biedt dit voor jou een alternatief. Houd er rekening mee dat eenmalig te gebruiken papieren tassen een zwaardere milieulast geven dan de dunne plastic tasjes.

Conclusie en advies

  • De tas dikker dan 15 micron mag in alle gevallen niet meer gratis verstrekt worden.
  • Tassen dunner dan 15 micron, dit zijn draagtassen die zeer licht zijn, ook wel hemd- of vliestasjes genoemd, mag je alleen gratis verstrekken als er vers vlees in zit in een niet lekdichte verpakking. 
  • Vleeswaren en gegrilde gegaarde producten gaan in een betaalde tas.

De uitzonderingsregels zijn complex en kan discussie veroorzaken. De KNS adviseert daarom om de slagers voor alle plastic tassen een bedrag in rekening te brengen en deze aan te slaan op de kassa. Dit is duidelijk voor het verkopend personeel en voor de klanten.

Exclusief voor leden, log in op MijnKNS voor Veelgestelde vragen. Ben je ingelogd, dan kun je op de link klikken.