Uw Slager Anouk, Ulft - ‘Mijn slagerij is een echte vleeswinkel met vers vlees’

Anouk Berkelmans opende vorig jaar haar eigen slagerij in Ulft. Daarvoor werkte ze al zestien jaar in het vak, maar ze was toe aan een eigen zaak. “Ik wilde de dingen graag meer op mijn manier doen.”

Anouk begon als zeventienjarige als zaterdaghulp bij de slagerij-afdeling van de Plus-supermarkt. Uiteindelijk werkte ze er veertien jaar, waarvan vier als afdelingschef. “Dat lijkt al een beetje op het runnen van een eigen winkel, maar dan volgens de richtlijnen van de supermarkt natuurlijk.” Na haar tijd bij Plus werkte ze twee jaar bij slagerij De Groene Weg in Arnhem. “Daar deed ik veel praktische vakkennis op, zoals uitbenen.”

Klantencontact

Tijdens haar periode bij de supermarkt volgde Anouk de vakopleidingen voor verkoopspecialist, productiemedewerker en winkelslager. “Ik was bijna aan het einde van de opleiding Ondernemerschap toen de overname van de slagerij in Ulft op mijn pad kwam. Ik wilde al heel lang iets voor mijzelf en de dingen doen naar mijn eigen ideeën. Als ik nu iets bedenk, kan ik het ook gewoon doen. Ik kan ‘spelen’ met de toonbank, bijvoorbeeld. Bij de supermarkt heb je te maken met een schappenplan.” Een ander groot verschil is het klantencontact, zegt ze. “Nu is het veel klantgerichter. In een slagerij kun je veel meer adviseren over je producten en kun je beter een band opbouwen met je klant, volgens zijn wensen. Dat is wezenlijk anders dan in een supermarkt.”

Vleeswinkel

Anouk noemt haar slagerij een ‘echte vleeswinkel met vers vlees’. “Daar worden de mensen hier blij van en ik vind het zelf ook het leukste. We verkopen bijvoorbeeld dagelijks zo’n twintig kilo verse worst. Maaltijden doen we niet. De lunchroom naast onze winkel verkoopt afhaalmaaltijden en het vlees daarvoor komt van ons.” Het vlees betrekt Anouk van Vleeshandel Willems uit Druten. “Zij slachten zelf en dat scheelt weer een schakel in de keten. Het is bovendien een transparant bedrijf. Als ik wil komen kijken bij het slachten, dan kan dat.” Het kippenvlees is van tante Door.

Team

Echtgenoot Laurens werkt inmiddels ook mee en richt zich op de worstenmakerij. Het team van de vorige eigenaar bleef grotendeels intact en daar is ze heel blij mee, geeft ze aan. “Totaal zijn we met acht man/vrouw. Het zijn allemaal toppers die heel zelfstandig hun werk doen. Zonder hen had ik het niet gered.” Het team is goed op elkaar ingespeeld, zegt Anouk. “We denken samen na over hoe dingen anders en beter kunnen. Ik ben weliswaar de eigenaar, maar voel me niet meer dan een ander. We moeten het samen doen en dat doen we ook.”

In de toekomst wil ze meer barbecues doen, zegt ze. “Bijvoorbeeld op locatie. En we sparen nu zodat we over vier jaar het pand kunnen kopen. Ik wil dan de winkel moderniseren en meer naar mijn eigen smaak inrichten.”

Meer slagers uitgelicht