Ook Voedingscentrum wil duidelijkere etikettering van voedingswaarde
Het Voedingscentrum sluit zich aan bij de kritiek van de Consumentenbond, dat de etiketten op voedselverpakkingen duidelijker moeten worden. De Consumentenbond stelt dat fabrikanten voedingswaarden verdoezelen door alleen de voedingswaarde na bereiding te vermelden.
Daarmee wordt de complete maaltijd bedoeld, inclusief de ingrediënten die je zelf moet toevoegen. De organisatie vindt dat de voedingswaarde-informatie op het product over het product zelf moet gaan. Ook het Voedingscentrum vindt dat op de verpakking de voedingswaarde per 100 gram van het ‘onbereid product’ moet komen staan.
"Nu kan de ene fabrikant de voedingswaarde van het bereide product vermelden en de andere van het onbereid product. Hierdoor kan de consument niet vergelijken. Ook zou de fabrikant naast de voedingswaarde per 100 gram onbereid product, de informatie per portie van het bereide product kunnen geven. Het is dan wel van belang dat de gekozen portie realistisch en vergelijkbaar is", aldus Patricia Schutte, woordvoerder van het Voedingscentrum.
Enkele jaren geleden is de etiketteringswetgeving aangepast, waardoor fabrikanten de voedingswaarde van zowel het bereid als onbereid product mogen vermelden. Fabrikanten mogen dus enkel de voedingswaarde per bereid product vermelden, maar moeten er dan wel duidelijk bij vermelden welk recept je moet volgen. Niet handig volgens de Consumentenbond: "Veel consumenten volgen namelijk het recept op de verpakking niet. Wil je bijvoorbeeld meer dan 250 gram groente toevoegen aan de Italiaanse lasagne van de Albert Heijn, den klopt de informatie al niet."
De Federatie Nederlandse Levensmiddelen Industrie (FNLI) vindt dat er voor beide vormen van informatievoorziening, zowel bereid als onbereid, iets valt te zeggen. "De Europese Commissie heeft in 2008 de wetgeving aangepast en daarbij rekening gehouden met de relevante onderdelen uit de Claims Verordening", aldus Suzanne Rotteveel, woordvoerder van de FNLI. "Deze schrijft voor dat een (gezondheids)claim alleen gemaakt mag worden over het product zoals het geconsumeerd wordt. De gedachte is dus dat de consument die claim het beste op waarde kan inschatten op basis van het bereide product."
Bron: Food-Nutrition & FoodHolland