Onzekerheid in de varkenshouderij

De Rabobank signaleert zowel optimisme als onzekerheid in de varkenshouderij. De wereldwijde toegenomen vraag naar varkensvlees zorgt voor oplopende prijzen, terwijl het aantal uitbraken van Afrikaanse varkenspest nog altijd toeneemt. Dat zorgt ook voor enorme onzekerheid.

De totale afname van de varkensvleesproductie in China is nauwelijks in te schatten aangezien er wekelijks nog nieuwe uitbraken van Afrikaanse varkenspest zijn. Op basis van de huidige situatie verwacht Rabobank dat de productie in China in 2019 tussen de 25% en 35% zal dalen ten opzichte van 2018. Dit komt overeen met een afname van minimaal 13 miljoen ton varkensvlees en bijproducten. In 2018 was het totale volume van de wereldhandel ongeveer 8 miljoen ton.

Langdurige impact

De afname van de productie in China kan op korte termijn niet gecompenseerd worden door een hogere productie van varkensvlees elders in de wereld. Afrikaanse varkenspest beïnvloedt dan ook zeker de markt voor pluimvee- en rundvlees en vis. Als gevolg van de oplopende vleesprijzen zal de consumptie ervan afnemen in China. Het zal dan ook een aantal jaren duren voordat China weer het zelfvoorzieningsniveau haalt van 95% zoals in 2018.

Met name zeugenhouders profiteren

Als de huidige marktverwachtingen ook de werkelijkheid worden, dan zal dat zorgen voor een positieve liquiditeitsontwikkeling in de varkenshouderij. Net als in 2016 en 2017 zal met name de zeugenhouderij hiervan profiteren door een bovengemiddelde prijs van de biggen. Oorzaak hiervan is dat de beschikbare productieruimte voor vleesvarkens sneller groter kan worden dan dat de productie van biggen toe kan nemen.

Incident kan positieve vooruitzicht verstoren

Rabobank wijst er echter op dat er bij een hoge marktvraag en beperkte aanvoer zal worden gezocht naar andere vleessoorten als alternatief. Daarnaast kunnen incidenten van grote invloed zijn. Het risico op een uitbraak van Afrikaanse varkenspest in Nederland of Duitsland is een zorg en vraagt om alertheid van de hele productieketen.

Zie voor meer informatie de Varkensupdate april 2019 op de website van Rabobank.

Bron: Foodholland