Onderzoek naar effecten rood vlees

Jarenlang werd door wetenschappers en voedingsdeskundigen het advies gegeven dat er minder rood vlees gegeten moesten eten. De consumptie van rood vlees zou namelijk leiden tot verhoogde kans op kanker, hart- en vaatziekten. Die claim wordt nu betwist door een onderzoek dat deze week is gepubliceerd waar overigens wel kritiek op is.

Volgens een groep van wetenschappers is er onvoldoende bewijs dat het eten van minder rund- en varkensvlees onze gezondheid ten goede komt. De waargenomen effecten op de gezondheid zijn te klein om mensen te adviseren minder rood vlees te eten. Tot deze conclusie komen veertien wetenschappers uit zeven verschillende landen die de afgelopen drie jaar aan het onderzoek werkten.

De groep bestudeerde tientallen onderzoeken waaraan in totaal meer dan vier miljoen proefpersonen deelnamen. Ze vonden slechts zeer beperkte verbanden tussen het eten van rood vlees, bepaalde ziektes en overlijden. De onderzoekers vinden de waargenomen effecten op groepsniveau niet overtuigend genoeg om dat terug te leiden tot het individu. Volgens de onderzoekers kun je dus niet stellen dat het onverstandig is om rood vlees te eten. 

De nieuwe studie kan echter op flinke kritiek rekenen. Nog voor het onderzoek verscheen in het wetenschappelijke tijdschrift Annals of Internal Medicine, verzochten sommigen wetenschappers om de publicatie uit te stellen. Enkele onderzoekers van Harvard University stellen zelfs dat de conclusies van het onderzoek ‘de geloofwaardigheid van de voedingswetenschap ondermijnen en het vertrouwen in wetenschappelijk onderzoek aantasten.’ Ook de Amerikaanse Hartstichting, en de Amerikaanse Stichting tegen Kanker zijn niet te spreken over het onderzoek. 

De onenigheid tussen de wetenschappers lijkt vooral te draaien om de manier waarop onderzoek wordt gedaan naar eetgewoonten en hun effecten op de gezondheid. Dit maakt het voor buitenstaanders lastig om te beoordelen wie gelijk heeft. Maar ook voor medici en diëtisten blijft het lastig om op basis van van het bestaande - imperfecte - onderzoek concreet advies te geven aan patiënten.

Lees hier het rapport

Standpunt KNS

Vlees is de grondstof en het kernproduct van de ambachtelijke slager. Dit mooie product heeft, vanwege zijn dierlijke oorsprong, een hoge intrinsieke waarde. KNS streeft ernaar om bewustwording te creëren over die waarde in de vleesketen en bij de consument. Het eten van veel of meer vlees wordt niet gepropageerd, wel het eten van verantwoord en kwalitatief goed vlees waarbij duurzaamheid, (lokale) herkomst en dierenwelzijn hoog in het vaandel staat. Verspilling moet voorkomen worden.