NVWA lanceert nieuwe interpretatie microbiologische criteria

Het NVWA lanceert een nieuw interpretatiedocument Verordering (EG)Nr. 2073/2005 over microbiologische criteria voor levensmiddelen. Dit document geeft een toelichting op deze verordening en schept meer helderheid waar deze verordening verschillende interpretaties toelaat. Via www.nvwa.nl is deze te downloaden.

Het document geeft aan dat de 2073/2005 niet van toepassing is op slagers die geen erkenning hebben als ze hoofdzakelijk aan de eindverbruikers (consumenten) leveren. De verificatie verplichtingen uit deze verordening zijn niet van toepassing op deze slagers. De genoemde voedselveiligheidscriteria zijn wel van toepassing. Zo mag er geen Salmonella zitten in 25 gram bereid product.

KNS niet eens met de definitie van ready-to-eat producten

Het document gaat uitgebreider dan voorheen in op de beheersing van Listeria monocytogenes bij ready-to-eat-(RTE)-producten. De KNS en vleeswaren- en levensmiddelenindustrie zijn het niet eens met de definitie die de NVWA hanteert voor RTE-producten. Ook producten waar op de verpakking staat middels een bereidingsadvies dat deze verhit moeten worden (magnetronmaaltijden, bitterballen), worden als RTE gecategoriseerd. De consument zal producten alleen opwarmen en niet afdoende verhitten om ziekteverwekkers af te doden is de redenatie van de NVWA. Conclusie: De verhittingsstap bij de consument kan niet meegenomen worden als stap in de procesbeheersing van het productiebedrijf. Ook zijn er andere interpretaties waarin de NVWA verder gaat dan andere lidstaten in Europa die met dezelfde verordening werken.

Hoofdstuk 6 beschrijft uitgebreid hoe Listeria beheerst dient te worden en vervolgens wordt uitgelegd waar houdbaarheidsstudies aan moeten voldoen. De NVWA voert sinds medio 2016 strikter toezicht uit op de beheersing van Listeria bij bedrijven die producten een langere houdbaarheid dan 5 dagen meegeven. Aangezien het een gemeenschappelijk belang betreft, werkt de Vereniging Nederlandse Vleeswaren (VNV), de Federatie Nederlandse Levensmiddelen Industrie (FNLI), het Centraal Bureau voor de Levensmiddelenhandel (CBL), de KNS en andere verenigingen samen aan de ‘Handleiding voor beheersing Listeria monocytogenes in de voedingsmiddelenindustrie’. Deze handleiding zal productiebedrijven/slagers een leidraad bieden voor de beheersing van Listeria monocytogenes. Als deze beschikbaar is, wordt dat gemeld op de website en in de nieuwsbrief van de KNS.