NVWA: ’Controle op allergeneninformatie gaat beginnen’

Zes jaar na de introductie van de wetgeving (Verordening 1169/2011), maakt de NVWA bekend dat allergeneninformatie vanaf het voorjaar van 2020 in de inspecties meegenomen worden. Tot nu toe werd alleen handhavend opgetreden als er meldingen bij de NVWA binnenkwamen. Een goed moment om te beoordelen of je allergeneninformatie voor elkaar hebt. Hieronder alles nog eens op een rij.

Productinformatie

De productinformatieverordening die eind 2014 van kracht werd, gaat over het informeren van consumenten over levensmiddelen. De regels gaan in grote lijnen over het juist etiketteren van levensmiddelen en voorkomen van misleiding van de consument. In het dossier Productinformatie op MijnKNS staat de relevante informatie voor slagers uitgelegd.

De NVWA gaat specifiek het onderdeel allergenen in de inspecties meenemen omdat foutieve informatieverstrekking over allergenen risico’s voor de volksgezondheid met zich mee kan brengen, aldus de NVWA. Ook blijkt uit monitoringsinformatie van de NVWA dat de bedrijven in horeca en ambachtelijke detailhandel de laatste tijd minder goed presteren dan vlak na de invoering van de wetgeving.

Allergenen kunnen mondeling en schriftelijk/digitaal worden gecommuniceerd aan de klant in de winkel. Kies je voor mondeling, dan gelden de volgende eisen:

  1. Communiceer: ‘Heeft u een allergie? Meld het ons!’. Want als je kiest voor mondelinge informatie verstrekking dan moet je kenbaar maken dat de klant de allergenen-informatie mondeling kan opvragen. Je kunt daarvoor het ‘toonbankkaartje voedselallergie’ gebruiken dat bij de invoering van de wet van de KNS ontvangen hebt of bestel deze via de webshop.
  2. De informatie over welke van de 14 allergenen in welke producten zitten is direct beschikbaar als er vragen van consumenten komen.
  3. De allergenen informatie ligt vast. Dit kan via receptuur, het verzamelen van etiketten van grondstoffen, de allergenensheets (een praktisch hulpmiddel te downloaden uit het Dossier Productinformatie) of applicaties zoals Eclarion.nl (die ook helpt bij het maken van etiketten).


Kies je voor schriftelijke of elektronische communicatie van allergenen dan zijn hiervoor verschillende varianten te bedenken. Je kunt een vermelding van de allergenen maken op het toonbankkaartje of je verwijst bijvoorbeeld met een nummer of een pictogram op je toonbankkaartje naar een allergenenlijst in de winkel. Je kunt ook gebruik maken van je informatiezuil, tv-scherm of ander scherm waarop je aangeeft welke allergenen in welke producten zitten. Maak je gebruik van Eclarion.nl? Dan is het goed te weten dat de digitale allergeneninformatie via aanraakschermen (tablet of informatiezuil) via deze weg beschikbaar is.

Hoe moet je informatie over allergenen geven op voorverpakte producten?

De productinformatieverordening stelt veel regels over wat er op het etiket van een voorverpakt product moet zijn. Ook zijn er eisen ten aanzien van hoe de informatie beschikbaar wordt gesteld, denk aan lettergrootte. Wat betreft de allergenen: op voorverpakte producten moeten allergenen benadrukt (bijvoorbeeld ‘vet’) in de ingrediëntendeclaratie worden opgenomen.

Allergenen: wat moet je doen?

De 14 allergenen zijn: glutenbevattende granen (zoals tarwe, rogge, gerst, haver, spelt en kamut), ei, vis, pinda, noten (zoals amandelen, hazelnoten, walnoten, cashewnoten, pecannoten, paranoten, pistachenoten en macadamianoten), soja, melk inclusief lactose, schaaldieren, weekdieren, selderij, mosterd, sesamzaad, sulfiet en lupine.

Meer kennis van allergenen?

Wil je je verdiepen of wil je een medewerker deskundig maken op het gebied van allergenen? Kijk dan eens op Slagerspassie.nl in het magazine Allergenen. Naast een stukje kennis vind je hier voorbeelden van andere slagers en de omgang met allergeneninformatie .

Voor nog meer kennis kun je ook de e-learning op www.trainingallergenen.nl volgen. De tool heeft de KNS gemaakt in samenwerking met Koninklijke Horeca Nederland, Nederlandse Brood- en Banketbakkers, het Vakcentrum en de NVWA. Hij is gratis te gebruiken, alleen voor het examen wordt een bijdrage gevraagd van € 10 ex. BTW (€ 12,10 inc. BTW) per kandidaat.

Op het ledengedeelte van de website van de KNS zijn veel gestelde vragen opgenomen met de antwoorden over etikettering en allergenen. Bijvoorbeeld: Wanneer is een product voorverpakt? Daar is dus veel meer informatie beschikbaar.