Welke werkzaamheden mogen jongeren eigenlijk verrichten in de slagerij?
Voor de komende periode heb je ongetwijfeld vakantiemedewerkers in dienst. Afhankelijk van hun leeftijd zijn er bepaalde werkzaamheden die ze niet mogen uitvoeren of enkel onder toezicht. Waar moet je aan denken?
Jonger dan 16 jaar
Onder de 16 jaar mogen jongeren de volgende werkzaamheden niet verrichten:
- tillen van meer dan 10 kg
- duwen of trekken van meer dan 20 kg
- voortdurend werken in dezelfde houding
- werken met de vleessnijmachine.
- werk waarbij ze in aanraking kunnen komen met gevaarlijke stoffen (denk dan bijvoorbeeld aan bepaalde schoonmaakmiddelen)
- mogen niet achter de kassa werken
Boven de 16 jaar
Jongeren van deze leeftijd mogen zelfstandig allerlei soorten werk doen, als het maar niet gevaarlijk of schadelijk is voor de gezondheid. Enkele risicovolle werkzaamheden zijn wel toegestaan, maar dan alleen onder toezicht. De snijmachine bedienen is toegestaan, mits er een snij-instructie door een vakvolwassene is gegeven. Laat de medewerker ook in zijn personeelsdossier aftekenen dat hij deze instructie heeft ontvangen.
Veilig werken met een goede snij-instructie
Op 15 juni a.s. wordt op Slagerspassie een nieuwe kennismodule gelanceerd: Veilig Werken. In deze nieuwe kennismodule worden jij en je medewerkers meegenomen in de wereld van veilig werken. Informatie uit de branche RI&E wordt behandeld maar ook bijvoorbeeld biologische agentia, sta- en tilhouding en veilig werken met machines waaronder de snijmachine. Laat jouw medewerkers deze module doorlopen, dit kost ongeveer 30 minuten. Het zorgt ervoor dat je als werkgever en als werknemer weer helder veilig werken op het netvlies hebt. Samen zorg je ervoor dat de slagerij een veilige werkplek is!
p.s. in de module vind je ook een stappenplan hoe je een nieuwe medewerker een instructie geeft voor werken met machines. En uiteraard een snij-instructie.