Vraag van de week: Wat wordt gezien als een niet-medisch mondkapje vanaf 1 december?

We hebben veel vragen binnen gekregen over de mondkapjesplicht per 1 december. Veel slagers en hun medewerkers dragen een faceshield, voornamelijk om de verstaanbaarheid in stand te houden en toegankelijk te zijn en te blijven voor mensen met een gehoorbeperking. Maar mag dit per 1 december? 

Minister de Jonge van Ministerie VWS heeft het volgende gezegd in de Tweede Kamer tijdens het vragenuurtje op 24 november:

“Een faceshield is geen alternatief voor een mondkapje. Dat wil zeggen voor de klant. De werkgever kan wel tegen werknemers zeggen dat ze niet de hele dag een mondkapje op hoeven. Dat is ook niet goed voor hun gezondheid. De werknemers mogen dan faceshield dragen, maar wel een echt faceshield en niet een faceshield dat alleen voor de mond zit.”

Wat betekent dit voor de werknemer in de slagerij?

  • Als werkgever kun jij besluiten om jouw werknemers een volledig faceshield te laten dragen, al dan niet (over de dag) afgewisseld met een niet-medisch mondkapje. Let op: alleen een volledig face shield is toegestaan, d.w.z. die het gehele gezicht beschermd is toegestaan.
  • Een faceshield (de zogenaamde halve face shield) die alleen de mond bedekt, is niet toegestaan.

Het beste is om een niet-medisch mondkapje te dragen. Het is aan jou als werkgever om te besluiten wat je beschikbaar stelt aan je medewerkers.

Let op: het dragen van een mondkapje is een verplichting die geldt bovenop de algemene basisregels zoals 1,5 meter afstand houden van anderen en het toepassen van de hygiëneregels (vaak handen wassen, hoesten en niesen in elleboog). 

update 2/12:

Meer informatie is ook te vinden op de website van de Rijksoverheid

Belangrijk is dat personeel onderling nog steeds afstand van elkaar houdt. Houd er rekening mee dat spatschermen niet dezelfde werking hebben als mondkapjes. Er kan nog steeds lucht langszij stromen.

En als consument?

De faceshield is geen alternatief voor het niet-medisch mondkapje. De consument mag geen faceshield dragen. Een klant die jouw slagerij binnen komt, dien je hierop aan te spreken per 1 december.

Handhaving op veilig winkelen

De verwachting is dat er een intensieve handhaving door de gemeente op de mondkapjesplicht is. Zorg er voor dat jouw winkel op orde is en blijft. Gebruik hiervoor deze checklist: Hangt de raamposter met jouw huisregels zichtbaar bij de ingang van de winkel en nog een keer in de winkel (bijvoorbeeld op de toonbank)? Deel je deze boodschap ook via je sociale media-kanalen, website of nieuwsbrief?

  • Is het duidelijk hoeveel klanten in de winkel mogen zijn? Vraag jij aan klanten om alleen boodschappen te komen doen?
  • Zijn er markeringen aangebracht waar de klant kan staan, zowel in de winkel als buiten de winkel?
  • Spreek jij of je medewerkers de klant aan die rondloopt in de winkel of bij een andere klant te dichtbij komt? Tip: gastheer/vrouw bij de ingang om het allemaal in goede banen te leiden.
  • Heb jij kuchschermen hangen? Is er desinfectie beschikbaar?
  • Wordt de pinautomaat vaak schoongemaakt? Laat je je klanten zo veel mogelijk met pin betalen?
  • Heb jij met je collega-ondernemers al contact gehad over het spreiden van de (kerst)drukte bij jou in de straat of winkelcentrum?
  • Zie om naar je buren. Werk samen met de collega-ondernemers in de straat of in winkelcentrum om ervoor te zorgen dat de maatregelen overal goed worden gevolgd en gezamenlijk ervoor zorgen dat het veilig winkelen is. Voor jezelf, medewerkers en klanten.

Vanuit de overheid is er aan ondernemers in het MKB het volgende gestuurd:

Blijf op de hoogte met de KNS-app

Wil je als eerste op de hoogte zijn van het laatste nieuws? Meld je dan nu aan voor de KNS app.