Vraag van de week: inlenen van personeel collega-ondernemers

Een veelgestelde vraag deze week is over het inlenen van tijdelijk personeel. De werkdruk in onze branche is hoog en de behoefte aan extra personeel is groot. Collegiale in- en uitlening van personeel die werkzaam zijn bij niet-essentiële winkels kan een oplossing zijn. Waar moet je op letten? 

Je kunt op drie manieren tijdelijke medewerkers voor jou laten werken:

  1. Je sluit een tijdelijke arbeidsovereenkomst. De tijdelijke medewerker wordt tijdelijk jouw werknemer, net als jouw andere werknemers. Dus tegen dezelfde voorwaarden en condities. Je kunt op de gebruikelijke wijze kiezen voor een vaste arbeidsomvang of flex. Let op, een tijdelijke arbeidsovereenkomst betekent dat je geen proeftijd kunt opnemen als het contract 6 maanden of korter duurt, een concurrentiebeding alleen is toegestaan bij zwaarwegende bedrijfsbelangen en bij een oproepcontract ook een beroep kan worden gedaan op het rechtsvermoeden arbeidsomvang na 3 maanden dienstverband.

  2. Kies je voor om medewerkers in te lenen via een detacheringsbureau of een ander bedrijf? Dan maak je afspraken met zowel dat bedrijf als met de medewerker. Maak je gebruik van professionele detacheringsbureaus? Kijk goed naar de algemene voorwaarden die zij gebruiken. Inlenen van een ander (nu gesloten) bedrijf betekent vaak onderhandelen over de contractvoorwaarden. Maak afspraken over bijvoorbeeld betaling, inschaling, ziekte, aansprakelijkheid etc. Let op, de wet bepaalt dat de ingeleende medewerker moet worden beloond gelijk aan bestaande werknemers. Laat je hierbij adviseren. In deze situatie is het ook van belang om de verzekeringspolis te checken voor eventuele bedrijfsongevallen van het ingeleende personeel.

  3. Een andere keuze is een medewerker als zzp’er bij jou te laten werken. Ook dan maak je specifieke afspraken. Aan deze constructie zit sneller het risico dat de relatie toch wordt beschouwd als een arbeidsovereenkomst. Ook ben je aansprakelijk voor bedrijfsongevallen als ware een werkgever. 

Meer informatie

Vorig jaar hebben we over dit onderwerp gepubliceerd in De Slager. Hieronder tref je het volledige artikel en handige downloads: