Voedingscentrum: 'Kip wassen verspreidt ziekmakers door de keuken'

Meer dan een kwart van de kip-etende Nederlanders spoelt rauwe kip af onder de kraan. De meesten doen dat omdat ze dit hygiënischer vinden en zo bacteriën willen wegspoelen. Door de waterspetters en het sap van de rauwe kip verspreiden de bacteriën zicht echter, stelt het Voedingscentrum. Bijvoorbeeld naar het aanrecht.

Bacteriën op kip kunnen zorgen voor een voedselvergiftiging. Meestal komt dit door campylobacter of salmonella. Reden voor het Voedingscentrum om een onderzoek te doen naar hoe mensen omgaan met kip. Veel mensen geven aan dat ze de kip wassen omdat ze dit hygiënischer vinden. Juist het wassen van kip kan bacteriën echter verspreiden. Bacteriën worden na wassen gevonden in de gootsteen, op het aanrecht of op de spullen die op het aanrecht liggen, zoals een snijplank of mes.

Vanuit hygiëne raadt het Voedingscentrum af om rauwe kip te wassen en af te spoelen onder de kraan. Mensen die dat toch willen doen wordt geadviseerd te zorgen dat bij het wassen zo weinig mogelijk wordt gespetterd. Dat kan bijvoorbeeld door de kip voorzichtig onder te dompelen in een schaal met water en azijn of citroen.

Verder is het belangrijk om na het wassen het aanrecht, eventueel keukengerei en alle contactoppervlakken goed schoon te maken met heet water en een sopje. Ook de gootsteen moet met heet water worden doorgespoeld. Als de kip na het wassen wordt afgedroogd is het advies om daar keukenpapier voor te gebruiken dat gelijk na het gebruik direct de vuilnisemmer in gaat. Ook is het belangrijk om handen grondig met water en zeep te wassen na het aanraken van rauwe kip.

bron: Voedingscentrum