Vergeet niet je definitieve berekening NOW aan te vragen

Heb jij gebruik moeten maken van de NOW-regeling in de periode van oktober 2020 tot september 2021? Vergeet dan niet om voor 22 februari je definitieve berekening aan te vragen bij het UWV. Het gaat om de aanvraagperiodes NOW 3.1, 3.2, 3.3 en 4. 

Je hebt tot en met woensdag 22 februari de tijd om het definitieve omzetverlies door te geven, of uitstel aan te vragen voor derden- of accountantsverklaring. Als jij de definitieve berekening niet tijdig aanvraagt, kan dit leiden tot een terugvordering van het volledige voorschot.

Werkgevers ontvingen bij de NOW eerst een voorschot gebaseerd op een verwacht omzetverlies. Bij de definitieve berekening wordt, aan de hand van de loonsom in de betreffende NOW-periode en het daadwerkelijke omzetverlies, bepaald op welke tegemoetkoming werkgevers daadwerkelijk recht hebben.

De deadline voor de definitieve aanvraag is vastgesteld op 22 februari 2023 en geldt voor deze vier NOW-periodes:

  • NOW 3.1 liep van oktober 2020 tot en met december 2020
  • NOW 3.2 van januari tot en met maart 2021
  • NOW 3.3 van april tot en met juni 2021
  • NOW 4 liep van juli tot en met september 2021

Uitstel mogelijk voor afronden derden- of accountantsverklaring

Werkgevers die in een periode meer dan 40.000 euro aan voorschot hebben ontvangen of recht hebben op een definitief bedrag van 40.000 euro of meer, hebben een zogeheten derdenverklaring nodig (bijvoorbeeld van de boekhouder). Bij een voorschot of definitief bedrag boven 125.000 euro, is een accountantsverklaring nodig. Door de gecombineerde deadline voor vier periodes kunnen bepaalde controlewerkzaamheden gecombineerd worden, zodat werkgevers niet voor elke periode apart een boekhouder of accountant hoeven in te schakelen.

Drukte bij boekhouders en accountants kan ervoor zorgen dat het niet lukt om op 22 februari die derden- of accountantsverklaringen afgerond te hebben. Daarom is het opnieuw mogelijk om veertien weken uitstel te krijgen.

Aanvragen

Alle informatie over de definitieve berekening is te vinden op de website van UWV.