Update #3 cao-onderhandelingen

Vrijdag 22 april vond het derde cao-gesprek plaats tussen KNS en de vakbonden FNV en CNV Vakmensen. In dit gesprek hebben partijen elkaar over en weer voorstellen gedaan, maar is het ondanks wederzijdse inspanningen en toenadering, helaas niet gelukt om tot een nieuwe cao te komen. Afgesloten is met de conclusie dat zowel werkgevers als werknemers niet langer de ruimte hadden voor constructieve nieuwe voorstellen. Partijen hebben afgesproken dat een schriftelijk eindvoorstel door werkgevers, de juiste volgende stap is. 

Momenteel wordt gewerkt aan het formuleren van dit eindvoorstel en zal dat, zodra het gereed is, voorgelegd worden aan de vakbonden. Wij wachten de terugkoppeling hierop vervolgens af.

Waarom is een cao belangrijk voor een bedrijfstak?

Een cao is een collectieve arbeidsovereenkomst die voor een bepaalde sector wordt afgesloten. Een cao geeft duidelijkheid en zorgt ervoor dat individuele werkgevers en werknemers niet onderling over elke arbeidsvoorwaarde afspraken hoeven te maken. Hierdoor voorkom je meningsverschillen en dat geeft rust binnen het bedrijf en de bedrijfstak als geheel. Verder is bij een cao geen concurrentie op arbeidsvoorwaarden. In een cao kunnen daarnaast zaken geregeld worden die afwijken ten opzichte van de wettelijke bepalingen. Dit kan gunstig zijn voor de branche.