Top 8 van handenwas-momenten

Corona heeft als bijeffect dat de maatschappij zich meer bewust is geworden van goed handen wassen. In de slagerij is het belang van handen wassen altijd al groot geweest, omdat in de slagerij met voeding wordt gewerkt. Wanneer was je je handen nu eigenlijk in de slagerij? De nieuwe Hygiënecode, die aan het eind van het jaar verwacht wordt, geeft uitsluitsel.

handen wassen bij kraan-500

Schone handen zijn belangrijk om te voorkomen dat bacteriën en virussen zich kunnen verspreiden. Was de handen met zeep (en desinfectiemiddel) in ieder geval:

1. Bij aanvang, bij verandering en na afloop van de werkzaamheden;
2. Na het werken met rauwe of onbewerkte producten;
3. Na het verzamelen en verwijderen van afval en aanraken van vuile materialen of oppervlakken;
4. Voor en na toiletbezoek;
5. Na niezen of hoesten;
6. Na elke pauze;
7. Na roken;
8. Nadat de handen op andere wijze zijn vervuild.

Hoe was je op een correcte manier je handen?

• Was de handen met ruim lauwwarm water en vloeibare, bij voorkeur desinfecterende, zeep;
• Was de handen gedurende twintig tellen en besteed ook aandacht aan handpalmen, tussen de vingers, nagelranden en zijkanten. Gebruik zo nodig een nagelborstel;
• Gebruik voor het drogen van de handen handdoeken voor eenmalig gebruik of elektrische handdrogers. Dus geen handdoeken.

Advies: Hang zichtbare instructies op voor het wassen van de handen na bezoek aan het toilet;
Vervang kunststof handschoenen die in de productie of winkel worden gebruikt, net zo vaak als anders de handen gewassen moeten worden. Let op dat de handschoenen geschikt zijn voor het werken met levensmiddelen.