Stijging energiekosten heeft grote gevolgen voor slagerijen

Door het hele land klinken de alarmbellen over de almaar stijgende energieprijzen. Ook slagers maken zich hier grote zorgen over, zo blijkt ook uit de onlangs gehouden poll onder KNS-leden, waar de energietarieven het zwaarst drukken. Slagerijen met energiekosten die vijf keer zo hoog uitpakken als voorgaande jaren zijn geen uitzondering meer. Meer dan de helft van de ondervraagde ondernemers teert in op het eigen vermogen.

De zorgen gaan een stuk verder dan alleen de hogere kosten die de slager moet betalen voor zijn eigen gas en elektriciteit. De energiecrisis heeft grote gevolgen voor de hoogte van inkoopprijzen van grondstoffen, koopgedrag van de consument en effect op andere kostenposten.

Wat doet KNS?

Er is een flink aantal slagers dat zich meldt bij KNS voor individueel advies. Helaas zijn er meestal geen afdoende oplossingen.
KNS heeft daarom Den Haag opgeroepen om met een snelle oplossing te komen. De lobby hierin is vooral met en via MKB-Nederland. Mede door (telefonisch) contact met leden en de poll van vorige week zijn er verschillende voorbeelden van bedrijven verzameld. Deze zijn ook bekend bij de ministeries in Den Haag.
Hoe meer voorbeelden om politiek te overtuigen van de noodzaak om met oplossingen te komen, hoe beter. Dus, ben je een voorbeeld dat het verhaal versterkt en kan helpen om politiek te overtuigen? Neem dan contact op met KNS.

Wat kun je zelf doen?

Voor nu is het advies om, waar dat mogelijk is, kritisch om te gaan met het gebruik van gas en energie. Al is dat meestal een druppel op een gloeiende plaat. Verschillende ondernemers gaan hier creatief mee om. Denk aan het isoleren van koelleidingen, het inzetten van bewegingsschakelaars en ovens ’s nachts aan zetten (vanwege daltarief). Ga ook in gesprek met je energieleverancier over aflopende energiecontracten en laat je goed informeren en adviseren.

Met alle stijgende kosten plus het effect van de inflatie op de portemonnee van de consument, is het onmogelijk om al deze kostenstijgingen in de verkooprijs door te berekenen. Toch dien je kritisch te (blijven) kijken naar je cijfers en bedrijfsvoering en goed bij te sturen waar het kan.

Als KNS proberen we (samen met andere branches en MKB-Nederland) de overheid en politiek ervan te overtuigen dat de nood heel hoog is en er passende oplossingen moeten komen. Uiteraard houden we jullie op de hoogte van de ontwikkelingen. Zijn er vragen of opmerkingen neem gerust contact op met KNS.