Slagersmonitor: onderzoek voor slagers
Dit jaar wordt weer de Slagersmonitor gehouden. Een belangrijk periodiek onderzoek voor de branche. Het doel van dit onderzoek is inzicht te krijgen in de positie en de ontwikkeling van de slagersmarkt. Op 20 juni ontvang je per e-mail een vragenlijst van Gfk.
Belang Slagersmonitor
Het is belangrijk een zo nauwkeurig mogelijk inzicht te krijgen in de ontwikkelingen in de bestedingen van consumenten, bestedingen in de horeca en bij instellingen in het zelfstandige slagerijkanaal. KNS krijgt zo inzicht in het actuele marktaandeel van de zelfstandige slagerij in vergelijking met de overige verkoopkanalen zoals de supermarkt of weekmarkt. Dat marktaandeel vormt namelijk de basis voor het bepalen van een omzetprognose, die leidend is voor het nemen van belangrijke beslissingen door de slager-ondernemer ten aanzien van zijn bedrijf. De omzetprognose vormt dan ook de spil van een ondernemingsplan, ook wel businessplan genoemd.
De Slagersmonitor meet algemene marktontwikkelingen zoals ontwikkelingen in het supermarktkanaal (bijvoorbeeld promotiedruk van vlees) en consumententrends (belangrijke factoren bij het kopen van vlees). Vervolgens wordt er ingezoomd op de huishoudelijke markt (ontwikkelingen van bestedingen, kopende huishoudens, etc.) en de slagersmarkt (ontwikkelingen marktaandelen, assortimentsgroepen, buitenhuishoudelijke markt, etc.). In 2017 werden voor het eerst de ontwikkelingen van online verkopen in kaart gebracht en dit gebeurt dit jaar ook.
Meedoen aan de Slagersmonitor
Om representatieve resultaten te krijgen, is het noodzakelijk dat alle slager-ondernemers aan de Slagersmonitor meedoen! Dat kost je wat tijd, maar je krijgt er ook waardevolle gegevens voor terug. Op 20 juni ontvang je per e-mail een vragenlijst van Gfk. Het betreffen vooral vragen over de totale omzetgegevens en de uitsplitsing daarvan per bedrijfsactiviteit (winkelverkoop, partijgebonden catering, leveringen aan horeca/instellingen, leveringen aan derden [collega-slagers] en online verkopen [webshop]) en per assortimentsgroep (rundvlees, varkensvlees, vleeswaren, worstsoorten, etc.).
Hoe meer slagers deelnemen aan dit onderzoek, hoe betrouwbaarder het inzicht en de informatie. Doe dus vooral mee aan de Slagersmonitor. Jouw gegevens worden strikt vertrouwelijk behandeld. Wij waarderen jouw bijdrage! In het najaar publiceren wij de resultaten.