Rosé gebakken hamburgers voor de horeca?

Vraag: Stel, jij levert runderhamburgers aan een horeca-klant. De klant wil deze hamburgers rosé gebakken serveren aan de consument en vraagt jou om bacteriologische onderzoeken. Wat moet jij doen?

Antwoord: Geef aan dat jouw producten tot in de kern verhit moeten worden en zet dat ook op de verpakking. Dan zijn bacteriologische onderzoeken niet nodig.
Blijft de kern rosé dan moet er een onderzoek worden gedaan naar schadelijke micro organismen (Salmonella, Listeria m. en E. coli) in de grondstoffen of de hamburgers. De horeca-klant kan met je in gesprek gaan over wie de kosten van het onderzoek betaald en wie het onderzoek laat uitvoeren. Een bacteriologisch onderzoek brengt een logistiek probleem met zich mee omdat je de batch die je laat onderzoeken niet kan worden vrijgeven en de uitslag laat een aantal dagen op zich wachten.

In de hygiënecode van de horeca wordt over rosé runderhamburgers het volgende geschreven:
* Het bereiden van runderhamburgers waarvan de kern rosé blijft, is een bereidingswijze met grote, niet te onderschatten risico’s. In de kern kunnen schadelijke bacteriën aanwezig zijn welke niet worden afgedood tijdens het bereidingsproces. Deze bereidingswijze is strikt op eigen risico. Zorg er voor dat u iedere partij grondstoffen controleert of laat controleren op schadelijke micro organismen en minimaal op Salmonella, Listeria m. en E. coli. Leg afspraken over onderzoek vast in inkoopafspraken. De (microbiologische-) onderzoekresultaten dient u te kunnen tonen in het geval van een bezoek van de NVWA.