Regeldruk bij slagers: slager en voorzitter Ad Bergwerff aan het woord

Regels, iedere slager heeft ermee te maken. Door de toenemende regeldruk door de stapeling van verplichtingen en kosten worden ondernemers niet alleen gehinderd in hun groei en innovatievermogen, maar ook als het gaat om het ondernemen zelf en de voortzetting van het bedrijf(bedrijfsopvolging). Belangrijke punten waar de KNS zich hard maakt voor de vermindering van de regel- en lastendruk.

Lobby

De KNS neemt de regel- en lastendruk actief mee in haar lobbyactiviteiten. Dit doet de KNS door onder andere deel uit te maken van de Coalitie Winkelambacht. Samen met 4 andere branches is een Actieprogramma Maatwerkaanpak Winkelambacht 2.0 opgesteld. In deze maatwerkaanpak staan de belangrijkste, door ondernemers aangegeven knelpunten mét oplossingsrichtingen vermeld. Ook de input van slagers is hierin opgenomen zoals de (te zware) verplichtingen rondom de RI&E, de Re-integratieplicht en de AVG.

Melden regel- en lastendruk

Maar ook ondernemers kunnen van zich laten horen. Door samen, ondernemers en de branchevereniging, de knelpunten kenbaar en zichtbaar te maken, maken wij ons sterk voor deze problematiek.
MKB Nederland heeft het MKB Ondernemerspanel opgericht. Wil je meepraten over alles wat jou als ondernemer raakt? Of dat nou om regeldruk gaat of om andere actuele ondernemerschapsthema’s. Geef je dan op voor het MKB Ondernemerspanel. Dat kan hier.
Daarnaast is er ook de MKB-Toets. MKB-ondernemers praten al in een vroeg stadium mee over nieuwe wetten en regels die grote gevolgen voor het MKB kunnen hebben. In een panel geven ondernemers aan of nieuwe wetten en regels werkbaar zijn. Ook kijken ze of er geen nieuwe problemen ontstaan door de nieuwe wetten en regel. Klik hier als je meer wilt weten over de MKB-toets.

Slager aan het woord

Lees hieronder het interview met slager en voorzitter Ad Bergwerff voor MKB Nederland.

Dat ondernemers klagen over regeldruk is niet nieuw. Maar wist u ook dat er ondernemers zijn die zich aan zoveel regels moeten houden dat ze elke dag urenlang bezig zijn om alleen maar lijstjes af te vinken? Welkom in de wereld van slager Ad Bergwerff.

Ad Bergwerff probeert er maar een grapje van te maken: 'Vroeger stond er alleen THT – tenminste houdbaar tot – op, en nu krijg je bij elke verpakte rookworst een A4’tje aan voorschriften.' De lach klinkt wat afgemeten, want de 73-jarige slager heeft genoeg van alle regeltjes. Het gaat hem er niet om dat bij de rookworst nu ook de ingrediënten, de informatie over allergieën en voedingswaarden en meer moet staan. Het is gewoon die continuing story, zoals Bergwerff het noemt. 'Ik hoor iedereen altijd zeggen dat er nu écht iets aan moet gebeuren, maar het lukt niemand om de regeldruk te verminderen.'

Regels en voorschriften vragen veel tijd en energie van Bergwerff Vlees in Barendrecht. Sommige regels móeten gewoon, erkent Bergwerff, ze maken het bedrijf zelfs beter. 'Het gaat immers om voedselveiligheid.' Maar het mag allemaal wel wat slimmer van de slager. 'Veel is gericht op grote bedrijven. Wat moet je met een vluchtplan als je maar met twee personen in een ruimte werkt?'

Voedselveiligheid

Het bedrijf levert veel aan verzorgingshuizen en dan mogen er geen fouten worden gemaakt. Alle producten, zoals kippenpootjes, sukadelapjes, maar ook rollades en gehaktproducten moeten de juiste kerntemperatuur hebben. Dat is ook belangrijk voor de voedselveiligheid. 'Maar er komt veel administratie bij kijken om te bewijzen dat je het goed doet. Tijdens het proces, erna en tijdens levering moet alles worden gemeten en opgeschreven. Onze chauffeurs moeten noteren op welke temperatuur alles is afgeleverd en op welk adres.' Bergwerff heeft zelfs een medewerker die bijhoudt of alle chauffeurs wel alles bijhouden. 'Ze doet wel meer dan dat, maar het geeft maar aan hoe veel wij er mee bezig zijn.'

Die stroom aan voortdurende administratie drukt zwaar, legt Bergwerff uit. 'Alles moet opgeschreven. Elke keer dat je ontsmet, elke keer dat je de hogedrukreiniger gebruikt.' Dat vergt discipline. 'Als dan een controleur langskomt, let die te veel op het niet registreren. Ben je één vinkje vergeten, dan gaat het vervolgens niet meer over die 99 keer dat het vinkje er wel staat. En als dan bijvoorbeeld ook nog eens ergens listeria wordt geconstateerd, terwijl de meesten niet eens weten wat het is, slaan overal de stoppen door. Plots voldoen onze maandelijkse tests niet meer en moeten we het tien keer vaker doen.'

Bergwerff wijst ook nog op de tien koelcellen die in zijn bedrijf staan. Steeds moet daarvan worden geregistreerd of ze niet boven een bepaalde temperatuur komen. Daar heeft hij automatische loggers voor, maar dat is wel een flinke investering.

Logisch en eenvoudig

Sommige zaken gaan de expertise van de slagersfamilie ook gewoon te boven. 'Neem de energiewet', vertelt Bergwerff. 'Daar voert de milieudienst de controles voor uit. Als ze zien dat ergens in je zaak een led-lampje het niet doet, dan moet je dat binnen een jaar repareren. Dat is logisch en eenvoudig en we moeten allemaal zuiniger met energie omgaan.' Maar dan zijn er ook allemaal energieregels voor de kookprocessen, het energieverbruik van koelsystemen en elektromotoren. Of er wordt gevraagd wat het rendement is van een warmtewisselaar? 'Daar moet je op het hbo voor hebben gezeten om dat allemaal te begrijpen. Die deskundigheid moet je dus inhuren en dat kost tijd en geld.'

Voor Bergwerff is het duidelijk: het probleem moet aan de 'voorkant' worden aangepakt. Oftewel, als er een nieuwe regel wordt bedacht, overleg dan eerst met de ondernemers. 'Zo krijg je veel beter in beeld wat er wel en niet nodig en werkbaar is', aldus de ondernemer.