Prijsuitreiking Confrerie

In het eerste weekend van maart zijn tijdens een groot diner-dansant de prijzen uitgereikt voor de jaarlijkse slagersvakwedstrijd van de Confrérie. De 125 gasten werden tijdens het uitgebreide diner op zeer ludieke wijze op de hoogte gebracht van de prijswinnaars. Een aantal Nederlandse slagers viel in de prijzen. 

Net als in 2023 ging het overall Nederlands kampioenschap naar Thomas Koppens vleeswaren uit Someren. Thomas ontving naast deze prijs ook nog een speciale beker met diploma van de Franse moeder-confrérie in Jargeau.

Thomas Koppens Opnieuw Nationaal Kampioen Vleeswaren

  • Op de jaarlijkse Vleeswaren wedstrijd 2024 van de Confrérie des Chevaliers is Thomas Koppens Vleeswaren onlangs in Heerlen voor de tweede keer uitgeroepen tot nationaal kampioen. Hij deed dit jaar mee met totaal 12 producten, waarbij hij met 10 vleeswaren goud scoorde en met 2 zilver. 

  • Naast de prijs voor Koppens waren er meer prijzen te verdelen onder Nederlandse slagers. Zo ontvingen Slagerij Roetgering (Enter), Slager Rensink (Borne) Worstmakerij van Dijk (Enschede) en Slagerij Verduijn (Oostburg) de kampioensbeker per categorie.

  • Noemenswaardig was ook de prijs voor slagerij Hermanns uit Weert. Leon Hermanns won het Nederlands kampioenschap in de categorie hammen met zijn Livar Sjink. Dit product viel in het verleden bij andere wedstrijden ook al in de prijzen.

  • Slagerij & Partyservice Gelderblom (Best) en slagerij Kastelein (Diepenheim) sleepten in hun categorie een tweede plaats in de wacht.

Internationaal kampioenschap

Het internationaal kampioenschap ging dit jaar weer naar een Duitse slagerij (Bernhardt’s Fleisch- und Wurstwaren) Thomas Koppens heeft aangekondigd volgend jaar te gaan verrassen als het gaat om het internationaal kampioenschap. Een van zijn participerende producten wordt een Andouille (pensworst). Het product waar deze wedstrijd zijn oorsprong vond in de jaren ’70. “De eerste producten voor de wedstrijd van volgend jaar zijn al in de maak” zo wist hij te vertellen.

Dit jaar waren er ook speciale prijzen te winnen, zoals een wisselbeker voor het beste product met een ‘zuidelijk/mediterraan’ tintje en een prijs voor producten die gebaseerd zijn op Italiaanse kruiden en specerijen. Deze prijzen werd gewonnen door de Belgische slager Bart Maertens (Brugge) en Kwaliteitsslagerij Robby & Nathalie (Vlierzele)

Begin februari 2025 vindt de volgende editie plaats waarna in april de prijsuitreiking gehouden wordt. Ook dan wederom in Heerlen.

Confrérie des Chevaliers 

De Confrérie des Chevaliers is een internationale organisatie en toonaangevend in meerdere Europese landen. Oorspronkelijk opgericht in het Frans Jargeau , dat bekend is van het worstje “Andouille”. Dit broederschap heeft zich verspreid over Europa en heeft zich steeds meer toegelegd op vakmanschap op het gebied van ontwikkelen en produceren van vleeswaren. Het bestuur presenteert zich in haar traditionele broederschapskleding, terwijl ze tegelijk pal staat voor het ambachtelijke product van deze tijd.