Positieve impuls voor bezoeken aan de slagerij, maar niet voor horeca-slagers

Onderzoeksbureau GfK deed maandag 3 augustus een bericht uit over de gevolgen van corona voor de speciaalzaken. “Het gaat goed met de bakker, slager en groenteboer”, zo luidde de kop. De KNS hoort onder haar leden dat slagers met winkels, die vooral afhankelijk zijn van consumentenaankopen inderdaad een positieve stimulans hebben ondervonden de afgelopen maanden. Maar dat is niet het volledige verhaal van de slagersbranche.

Het lijkt erop dat er een herwaardering is voor het ambacht en dat mensen het kleinschalige waarderen van de speciaalzaak. Het is natuurlijk de vraag hoe de slagerijbezoeken zich gaan ontwikkelen als meer mensen weer op kantoor gaan werken.

In dit verhaal is niet belicht dat een deel van de inkomsten wegvalt, zoals levering aan horeca, maar ook cateringactiviteiten, en grote feesten of partijen. Voor horeca-slagers, die volledig afhankelijk zijn van deze activiteiten, zijn deze corona-maanden financieel gezien een dieptepunt.