Overheidscampagne: voer het gesprek over (on)gewenste omgangsvormen op de werkvloer

Deze week start de nieuwe overheidscampagne ‘Met elkaar trekken we de grens’. De campagne roept organisaties op om het gesprek over (on)gewenste omgangsvormen te voeren binnen hun teams. Zo kan seksueel grensoverschrijdend gedrag op het werk worden verminderd. Want het gesprek over (on)gewenste omgangsvormen maakt het makkelijker om grenzen aan te geven. En iets te doen als je seksueel grensoverschrijdend gedrag opmerkt.

Iedereen moet zich veilig voelen op de werkvloer. In een veilige werkomgeving zijn alle werknemers gelijkwaardig en worden wensen en grenzen gerespecteerd. Dit zorgt voor meer werkplezier en betere resultaten. De afgelopen jaren wordt het steeds duidelijker dat mensen zich niet altijd veilig voelen op het werk. Op de radio, de tv, in de krant en online zie je vaak voorbeelden van seksueel grensoverschrijdend gedrag in organisaties. De gevolgen daarvan zijn ingrijpend: voor de betrokkenen, collega’s, leidinggevenden en de organisatie.

Het gesprek levert veel op
Omdat veel mensen uit ongemak of schaamte zwijgen over seksueel grensoverschrijdend gedrag, blijft het vaak onzichtbaar en onbesproken. Door op de werkvloer wel met elkaar te praten over grenzen en wensen in de omgang op het werk, kunnen we dit gedrag aanpakken. Zo kunnen we samen seksueel grensoverschrijdend gedrag in de toekomst helpen voorkomen. En maken we de werkplek veilig voor iedereen.

Trek met elkaar de grens
Met de campagne ‘Met elkaar trekken we de grens’ roept de Rijksoverheid teams op ook het gesprek te voeren over (on)gewenste omgangsvormen. Mensen van meer dan 100 organisaties volgden een webinar om het gesprek te voeren met hun team. Met een praktische routekaart kan elk team stapsgewijs het gesprek voeren én concrete afspraken maken. Het webinar en de routekaart voor het gesprek zijn te vinden op metelkaartrekkenwedegrens.nl

Vertrouwenspersoon voor de slagersbranche
Door Stichting SAS ZorgPortaal is een vertrouwenspersoon voor de slagersbranche aangesteld. Een vertrouwenspersoon is er voor de begeleiding van werknemers die last hebben van ongewenste omvangvormen en voor het geven van advies over het voorkomen van ongewenst gedrag. Bij een vertrouwenspersoon VPOO en VPI kan een medewerker terecht voor meldingen en/of klachten over ongewenst gedrag. Het gaat hierbij specifiek om onderstaande conflicten op de werkvloer:

  • Seksuele intimidatie;
  • Agressie en geweld;
  • Pesten;
  • Discriminatie;
  • Bedrijfsdiefstal;
  • Te hoge werkdruk.

Lees hier meer over de vertrouwenspersoon voor onze branche.