Onderzoek naar vleesconsumptie: Nederlanders eten weer wat meer vlees
De vleesconsumptie is in 2021 niet in grote mate gedaald, zagen Wageningse onderzoekers. Wat zal het effect zijn van de huidige grote prijsstijgingen?
Nederlanders zijn in 2021, het tweede coronajaar, weer iets meer vlees gaan eten dan in 2020. Per hoofd van de bevolking consumeerden ze vorig jaar 76,1 kilo vlees. Dat blijkt uit onderzoek van Wageningen Economic Research in opdracht van dierenwelzijnsorganisatie Wakker Dier.
In 2020 aten Nederlanders gemiddeld 75,9 kilo vlees en vleeswaren. Sinds de eerste tellingen, in 2005, kwam de consumptie niet eerder onder de 76 kilo. In 2019 was het nog 77,8 kilo. De onderzoekers kijken naar slachtingen, in- en uitvoer en voorraadmutaties. Het gaat om de hoeveelheid vlees met bot. Daar blijft op het bord ongeveer de helft van over.
Opvallend is dat de vleesverkoop in de supermarkten in 2021 nauwelijks boven die van 2019 uitkwam. Dit terwijl de retail in het eerste coronajaar sterk had geprofiteerd van de horecasluiting. Consumenten compenseerden vorig jaar een lagere vleesconsumptie buitenshuis (inclusief catering, afhaal- en bezorgmaaltijden) dus niet met méér vlees uit de supermarkt.
Uit de cijfers valt niet op te maken dat Nederlanders bewust kiezen voor minder vlees. „De lagere consumptie lijkt toch eerder het gevolg van de coronabeperkingen dan van veranderende vleesvoorkeuren”, zegt Hans Dagevos, consumptieonderzoeker bij Wageningen Economic Research.
Stijgende prijzen
Grote vraag voor komend jaar is welke gevolgen de stijgende prijzen hebben voor de vleesconsumptie. Vlees was in september bijna 17% duurder dan een jaar geleden en het einde van de prijsstijgingen is niet in zicht. De vraag is hoe keuzes zullen veranderen. Mogelijk wijken consumenten eerst uit naar goedkopere producten voordat ze vlees laten liggen. Van dure naar goedkopere restaurants, van biefstuk naar gehakt en van biologisch naar scharrelvlees bijvoorbeeld.
Marktonderzoeker IRI signaleerde vorige maand dat de verkoop van vleesvervangers na jaren van groei nu daalt. Dit terwijl vleesvervangers in verhouding tot vlees juist goedkoper zijn geworden. Ook zijn er signalen dat de vraag naar biologische producten stagneert.