NVWA start met toezicht op bereidingsinstructies maaltijden

De NVWA controleert vanaf heden ook of producten die door de consument verhit worden, de juiste bereidingsinstructie bevatten. Foute instructies kunnen boetes opleveren.

Sinds het voorjaar van 2025 biedt de Aanvulling op de Hygiënecode voor het Slagers- en Poeliersbedrijf meer ruimte voor de houdbaarheid van te verhitten producten.

Voor maaltijd(component)en, sauzen, snacks, vlees(producten), gehaktbrood en andere producten die de klant thuis verwarmt en direct nuttigt en die voorzien zijn van een juiste bereidingsinstructie (minimaal 75˚C in de kern of gedurende 2 minuten 70˚C in de kern van het product) kan de ten-minste-houdbaar-tot datum worden vastgesteld aan de hand van kwaliteitskenmerken zoals verkleuring of uitdroging. Producten die thuis voldoende worden verhit vormen geen risico voor de voedselveiligheid.

De NVWA kan slagers en poeliers controleren op correcte bereidingsinstructies. Bij twijfel kan de inspecteur om onderbouwing vragen.

Let op dat de bereidingsinstructie ervoor zorgt dat het product een kerntemperatuur van minimaal 75˚C bereikt of 2 minuten 70˚C haalt in de kern.

Tips:

  • Houd rekening met minder goed werkende magnetrons en ovens bij consumenten.
  • Hanteer een marge door te kiezen voor ruime tijd/temperatuur (oven)- of tijd/watt (magnetron)-combinaties.
  • Pas op met magnetronbereidingen. Cold-spots, vaak delen met minder vocht, kunnen ervoor zorgen dat de vereiste temperatuur niet overal in het product bereikt wordt. Neem magnetronverhitting daarom alleen op in de instructie bij producten die tijdens de magnetronverhitting geroerd kunnen worden of waarbij op een andere manier zeker is dat verhitting in het gehele product goed plaatsvindt.
  • Test instructies thuis met consumentenapparatuur en meet de temperatuur op meerdere plekken in het product met een geijkte steekthermometer, startend met een gekoeld product van maximaal 7˚C. Leg de resultaten van deze metingen vast. Betrek eventueel personeel om de thuistests uit te voeren.

Check de instructie

KNS adviseert om de bereidingsinstructies op etiketten zorgvuldig te testen met consumentenapparatuur. Hanteer daarbij een marge, zodat de verhittingsintensiteit onder alle omstandigheden toereikend is.

Heb je vragen? Neem dan contact op met Jacques Rijk, vaktechnoloog bij KNS.