Minister Schouten presenteert Nationale Eiwitstrategie
Nederland stimuleert de komende 5 tot 10 jaar de teelt van eiwitrijke gewassen om minder afhankelijk te worden van import van eiwitrijke grondstoffen van buiten de Europese Unie. Ook investeert het Rijk de komende jaren in onderzoek naar nieuwe eiwitrijke bronnen voor zowel mensen als dieren. Daarnaast wil het kabinet verder experimenteren met het halen van eiwitten uit reststromen. Dit staat in de Nationale Eiwitstrategie die minister Schouten van LNV naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.
De Europese Commissie heeft in 2018 alle lidstaten gevraagd om een nationale eiwitstrategie op te stellen. Het doel is om de komende 5 tot 10 jaar in Nederland meer plantaardige eiwitten te telen en te winnen, op een duurzame manier die bijdraagt aan de gezondheid van mens, dier en de natuurlijke omgeving.
Eiwitrijke vlinderbloemigen zoals veldbonen, erwten en bonen doen het goed in het Nederlandse klimaat en kunnen als rotatiegewas bijdragen aan de bodemkwaliteit en de biodiversiteit. Om succesvolle teeltsystemen te verbeteren en samenwerking te bevorderen, zet het ministerie van LNV met partijen uit de eiwitketen in 2021 een ‘Green Deal Vlinderbloemigen’ op.
Verder verkent het ministerie of bij de vormgeving van het Nationaal Strategisch Plan eiwitrijke vlinderbloemige gewassen een plek kunnen krijgen binnen het nieuwe Gemeenschappelijk Landbouwbeleid. Ook kan veredeling van vlinderbloemigen bijdragen aan een rendabele teelt zonder gewasbeschermingsmiddelen te gebruiken.
Eiwitten kunnen ook uit andere bronnen komen dan akkerbouwgewassen, bijvoorbeeld uit eendenkroos of door bacteriën, schimmels en gisten om te zetten in een voedingsmiddel en andere microbiële eiwitbronnen. Met grasraffinage, het ontwikkelen van plantaardige vleesvervangers en nieuwe voedingsmiddelen als kweekvlees zijn er veel innovatieve ontwikkelingen in Nederland waar in wordt geïnvesteerd.
Een andere nieuwe eiwitbron betreft insecten. In 2025 zou 10% van de dierlijke eiwitten in diervoeder en 20% van de eiwitten in menselijke voeding kunnen worden vervangen door insecteneiwitten. Daarnaast brengen insecten de voedselketen in balans met de natuur. Om dit mogelijk te maken zet Nederland in op het wijzigen van Europese regelgeving om insecteneiwit veilig te verwerken in diervoeding.
Nederlandse boeren en tuinders zijn al aan de slag met het hergebruiken van eiwitrijke resten als basis voor varkens- en kippenvoer. Maar er zijn nog eiwitrijke reststromen die volgens Europese richtlijnen niet zijn toegestaan, zoals keukenafval en diermeel. Om deze reststromen veilig en circulair te kunnen gebruiken als alternatief voor soja, blijft Nederland richting de Europese Commissie het belang benadrukken van het meer inbrengen van reststromen in de keten.
Ook met een verschuiving in het eetpatroon van consumenten naar meer plantaardige eiwitten is winst te behalen om de afhankelijkheid van eiwitimport te verminderen. De inzet is om via de voedselomgeving duurzamer eetgedrag van consumenten tot de gemakkelijke en normale keuze te maken. Het is daarbij ook belangrijk dat het steeds normaler wordt om duurzaam te eten. En dat consumenten daarvoor ook de vaardigheden hebben bij het kiezen, kopen en koken van voedsel.
De Nationale Eitwitstrategie lees je hier