Merendeel vegaburgers bij supermarkt ongezond
De samenstelling van bijna twee derde van de vegaburgers is niet erg gezond. Dit blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond. Deze burgers bevatten te veel zout en/of verzadigd vet.
De Consumentenbond bekeek 75 vegetarische en veganistische burgers, verkrijgbaar bij Albert Heijn, Jumbo, Lidl, Plus, Aldi, Hoogvliet, Dirk en Ekoplaza. Deze burgers zijn gemaakt van bijvoorbeeld soja, noten, erwteneiwit of groente. Twee derde van de producten blijkt veel zout en/of verzadigd vet te bevatten.
Zowel supermarkten als A-merken produceren ongezond samengestelde vegaburgers. Zo hebben Vivera, Valess, De Vegetarische Slager en Lidl geen burgers met een gezonde samenstelling. Van Albert Heijn zijn dat er maar 3 van de 10. Van Jumbo 4 van de 8 en van Garden Gourmet 2 van de 4. Plus geeft met zijn 3 vegaburgers het goede voorbeeld. Geen enkele daarvan bevat te veel zout of te veel verzadigd vet.
Voedingsstoffen
De Consumentenbond beoordeelde verder of de 27 gezond samengestelde vegaburgers voldoende eiwit, ijzer en vitamine B12 bevatten. Dan zijn ze optimaal voor veganisten, die deze voedingsstoffen niet uit dierlijke producten kunnen halen. Slechts een handvol vegaburgers voldoet hieraan. Consumentenbond laat weten dat onder ruim 2000 consumenten blijkt dat ook vegetariërs en flexitariërs deze toevoegingen belangrijk vinden. Dus ook hierin kunnen fabrikanten nog flinke stappen zetten.
KNS
KNS is van oordeel dat vlees vervangen door vegetarische varianten niet bijdraagt aan een beter voedselpatroon.
Er zijn voldoende vleessoorten in het assortiment van de slager die belangrijke voedingsbestanddelen bevatten als eiwit, ijzer en vitamine B12 en niet veel vet bevatten. Daarnaast leren eerdere onderzoeken van de Consumentenbond dat het vetgehalte van gehaktproducten, zoals hamburgers, bij de slagers lager is dan van dezelfde producten in de supermarkt.
Bron: Consumentenbond en KNS