Maurice Crusio van Platform Ambachten: "Het ambacht is de verbindende factor in de samenleving"
De politiek heeft te weinig aandacht voor het ambacht, vindt Maurice Crusio. Naast voorzitter van kappersvereniging ANKO is Maurice voorzitter van het Platform Ambachten en behartigt hij de belangen van Nederlandse ondernemers die een ambacht uitoefenen. Het doel is het versterken van hun positie. KNS is ook vertegenwoordigd in het platform.
“Mijn doelstelling is ervoor te zorgen dat het voor ondernemers zo lonend mogelijk is om hun ambachtelijke onderneming te runnen, dat de kwaliteit van het ambacht zo hoog mogelijk in het vaandel staat en dat de consument bereid is daar een faire prijs voor te betalen”, licht Crusio toe.
Knippen en kappen
Maurice Crusio is kapper/ondernemer en heeft al meer dan 35 jaar een kapperszaak in Oudenbosch. Behalve zijn echtgenote zit inmiddels ook zijn dochter in de zaak. “Ze is de vierde generatie in het bedrijf. Wij kunnen niet anders dan knippen en kappen.” Crusio verrichte door de jaren heen het nodige bestuurswerk voor de ANKO, de branchevereniging voor kappers. Sinds drie jaar is hij voorzitter en tevens lid van het hoofdbestuur van MKB-Nederland. “Ik ben erg betrokken bij het vak en wil dat graag verder brengen.”
Zwartboek Regeldruk
De ANKO, KNS en andere brancheorganisaties van ambachten werken regelmatig samen op onderwerpen die de individuele branches overstijgen. “Het doel van deze coalitie in het winkelambacht is om door samen te werken de positie van de ambachtelijke ondernemer te versterken. Voor de kappersbranche hebben we bijvoorbeeld in kaart gebracht met welke regel- en lastendruk ondernemers te maken hebben, wat de negatieve impact is van veel van die regels en wat er volgens ons moet gebeuren om dat te verbeteren. Dat onderzoek hebben we in 2021 aangeboden aan MKB-Nederland. Die heeft dat volledig omarmd en opgenomen in hun lobby richting de politiek. Mede dankzij die lobby brengt de overheid momenteel de regeldruk in kaart in meerdere sectoren en presenteert de minister van Economische Zaken in het najaar een plan van aanpak.”
In gesprek komen
Politici komen te weinig buiten, zijn binnen de eigen fractie opgeleid en hebben te weinig binding met wat in de samenleving gebeurt. Daardoor hebben ze ook te weinig oog voor het ambacht, vindt Crusio. In samenwerking met het onderwijs en de vakbonden, biedt de ANKO inmiddels al jaren op de ochtend van Prinsjesdag gelegenheid aan bewindslieden en Kamerleden om hun haar te laten doen in een kapsalon in Den Haag. “Een mooie manier om in gesprek te raken. Ik sprak daar met minister Dijkgraaf over de instroom in het onderwijs en het imago van het ambacht en trof een luisterend oor. Op 9 februari kreeg ik de kans om de vaste Kamercommissie voor Economische Zaken en Klimaat toe te spreken. Die heb ik natuurlijk met beide handen aangegrepen en hen een inkijkje gegeven in hoe ons leven eruit zou zien zonder ambachtsmensen. Zij zijn zo belangrijk voor onze kwaliteit van leden!”
Platform Ambachten
Er is sprake van een ambacht als iets met de handen gemaakt wordt en specifieke vaardigheid nodig is om dat te kunnen doen, legt Crusio uit. “Daar zit de connectie met bijvoorbeeld slagers en dat maakt het ook heel breed.” Dat brede is zichtbaar in het ‘gereanimeerde’ Platform Ambachten dat door politieke desinteresse op sterven na dood was. Omdat er nog wat subsidiegelden beschikbaar waren en de behoefte aan betere profilering van de ambachten groot is, ging het platform medio vorig jaar in de herkansing. “In het platform komen de meeste ambachten bij elkaar. KNS zit namens slagers aan tafel, evenals de kappers, bakkers, schoenherstellers, zilversmeden en nog veel meer. Samen werken we aan imagoverbetering, willen we het bewustzijn over ‘het ambacht’ vergroten bij de politiek en het hoger op de politieke agenda krijgen. En het onderwerp regeldruk hoort daar ook weer bij. Ook werken we aan het verbeteren van de politieke opinie door te laten zien welke kansen en kwaliteiten er allemaal liggen in het ambachtswerk. Het platform helpt ook om de stem van het ambacht beter te laten horen binnen MKB-Nederland. De ambachtssector telt zo’n 240.000 bedrijven, waar bijna 1 miljoen vakmensen werken.”
Project Ambacht+
Namens het platform zette ANKO, samen met KNS, MKB-Nederland en nog vier partijen eind vorig jaar het project Ambacht+ op. Het project beslaat alle leden van het Platform Ambachten. Het project heeft als doel om ondernemerschapsvaardigheden van ambachtsondernemers en ambachtslieden te verbeteren en bedrijfsprocessen te professionaliseren, zodat bedrijven toekomstbestendiger worden, aantrekkelijk zijn als leerbedrijf en hun maatschappelijke bijdrage beter kunnen blijven leveren. Dit jaar wordt duidelijk hoe dit in de praktijk handen en voeten krijgt.
Handarbeid blijft nodig
“Het ambacht zorgt volgens mij voor verbinding in de samenleving. Je haalt je brood bij de bakker, daarna ga je naar de slager voor je vlees, je loopt nog even bij de bloemist binnen en vervolgens ga je naar de kapper. Al die ambachten zorgen voor een prettiger winkelgebied. Het woord ambacht staat ook voor creativiteit. Zeker in combinatie met ondernemerschap. Je kunt ook niet alles mechaniseren. Handarbeid blijft nodig, al loopt het aantal ambachtslieden helaas terug omdat jonge mensen niet staan te popelen om in een ambacht aan de slag te gaan.”
“Dat imago is een probleem. Ouders zeggen tegen hun kinderen dat ze moeten doorleren om later een goede boterham te kunnen verdienen. Het ambacht wordt ondergewaardeerd en daarom is het van groot belang dat imago te verbeteren, goede salarissen te betalen en doorgroeimogelijkheden te bieden. En ja, het is hard werken, maar het geeft ook ongelooflijk veel voldoening. En als die intrinsieke motivatie en voldoening er is, dan voel je die lange uren niet. Als ambachtsman of -vrouw kun je de mensen echt iets meegeven.”