Maatregelen nodig om financiƫle situatie te herstellen

Per 1 januari 2021 worden een aantal belangrijke veranderingen aan de pensioenregeling doorgevoerd. Het bestuur van het Pensioenfonds voor het Slagersbedrijf voelt zich verantwoordelijk voor een gezond pensioenfonds dat in staat is om de pensioenen nu én in de toekomst te kunnen betalen: “Dat is helaas alleen mogelijk als we nú maatregelen nemen. Dat betekent dat we samen met vakbonden en werkgeversorganisaties hebben besloten het opbouwpercentage te verlagen en de pensioenpremie te verhogen. Daarnaast wordt de pensioenleeftijd verhoogd.”

De pensioenleeftijd gaat van 67 naar 68 jaar

Dit betekent dat de medewerker pensioen opbouwt tot hi/zij 68 jaar wordt – als hi/zij zo lang blijft werken. De medewerker heeft al pensioen opgebouwd bij ons fonds. Dat pensioen gaat ook in als de medewerker 68 jaar wordt. Wij rekenen het pensioen vanaf 67 jaar om naar een (hoger!) pensioen vanaf 68 jaar. Dit doen we in het eerste kwartaal van 2021. Men raakt géén pensioen kwijt. De medewerker krijgt begin 2021 informatie over de omzetting van zijn/haar pensioen.

De franchise gaat omhoog

De medewerker bouwt pensioen op over een deel van zijn/haar jaarsalaris. Er is een drempel, de franchise, die rekening houdt met zijn/haar AOW van de overheid. De franchise gaat omhoog van € 14.167 naar € 14.544.

Het opbouwpercentage gaat omlaag

Elk jaar bouwt een medewerker een stukje pensioen op over de pensioengrondslag (het jaarsalaris minus de franchise). Dit doet men met een opbouwpercentage. Vanaf 2021 bedraagt dit percentage 1,2%. Tot nu toe was dit 1,6%.

De pensioenpremie gaat omhoog

De werkgever en medewerker betalen samen de premie. De totale premie gaat omhoog. Tot nu toe was de totale premie 20,3%%. De medewerker betaalde daarvan 8,1%, de werkgever 12,2%. Per 1 januari 2021 wordt de totale premie verhoogd naar 24,3%. De medewerker betaalt daarvan 9,7%, de werkgever de rest 14,6%.

De pensioenleeftijd gaat omhoog omdat Nederlanders steeds ouder worden

We krijgen dus steeds langer pensioen. Maar daar is niet voor gespaard. Bovendien zijn er steeds meer gepensioneerden en steeds minder mensen die werken en premie betalen. Hierdoor dreigt er te weinig geld in kas te zijn om in de toekomst de AOW en de pensioenen te kunnen betalen.

Blijf op de hoogte met de KNS-app

Wil je als eerste op de hoogte zijn van het laatste nieuws? Meld je dan nu aan voor de KNS app.