Lobbysucces: houdbaarheid uitgeschepte sauzen en salades verlengd

KNS is al lange tijd in gesprek met de NVWA over de houdbaarheid van geopende emmers salades en sauzen van industriële leveranciers. KNS is van oordeel dat deze producten een dusdanige samenstelling hebben dat de houdbaarheid langer is dan zelfgeproduceerde waar. Het standpunt van NVWA was dat de reguliere houdbaarheid van twee dagen bij maximaal 7°C of vier dagen bij 3°C van toepassing was. Dit leidde tot veel onrust in de branche. Inmiddels heeft NVWA het standpunt van KNS overgenomen. Hiermee ontstaat een beter werkbare situatie waarmee aan de wens van veel slagers en poeliers tegemoet wordt gekomen.

KNS en de NVWA hebben naar de mogelijkheden gekeken om de houdbaarheid die op grootverpakkingen (bijvoorbeeld emmers) staat over te nemen op de consumentenverpakkingen, zonder dat de voedselveiligheid in het geding is. Industrieel geproduceerde salades, sauzen, dressings en oliën en andere producten in bulkverpakking zijn doorgaans sterk geconserveerd en lang houdbaar.

Houdbaarheid van leverancier overnemen

Vastgesteld is dat mits de koelketen geborgd blijft, en geen nabesmetting optreedt door omstandigheden en/of toevoegingen, dat de houdbaarheid van de leverancier kan worden overgenomen. Daarmee is er geen bezwaar als de houdbaarheidstermijn van de verpakking van de leverancier wordt overgenomen op de consumentenverpakking.

Wel gelden de volgende voorwaarden in verband met de voedselveiligheid:

  • De koelketen wordt niet onderbroken. De temperatuur komt niet boven de aangegeven temperatuur van de bewaar- en gebruiksvoorschriften van het product.
  • Er worden geen ingrediënten (ook geen garnering) aan het product toegevoegd. Door toevoegingen kan besmetting optreden, maar ook verandert de samenstelling waardoor bijvoorbeeld de pH en de concentratie conserveermiddelen verandert.
  • Hygiënische uitvoering van werkzaamheden na openen van de grootverpakking. Schone verpakkingen en materialen (zoals lepels) worden gebruikt.
  • De verlenging is niet van toepassing op producten die:
    • verpakt zijn onder beschermende atmosfeer (gas verpakken)
    • gevacumeerd verpakt zijn.
  • Houd de originele houdbaarheiddatum aantoonbaar. Dus gooi bulkverpakking niet weg.

Conclusie: bulkverpakkingen van industrieel geproduceerde levensmiddelen kunnen door de slager en de poelier geportioneerd, verpakt en verkocht worden. Als daarbij de bewaartemperatuur niet verandert, dan mag de houdbaarheid die de leverancier op de bulkverpakking heeft aangebracht, worden overgenomen. Deze toestemming geldt niet als aan het product andere ingrediënten (inclusief garnering en water) worden toegevoegd of als het te portioneren product onder vacuüm of beschermende atmosfeer is verpakt. Voor die producten blijft, na opening van de bulkverpakking, de houdbaarheid twee dagen bij maximaal 7°C of vier dagen bij 3°C, gelden. Of de gebruiks- en bewaarvoorschriften van de fabrikant die bij het product horen.